Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

От колко произведения е плагиатствал Гилермо дел Торо във „Формата на водата”?

chovek-amfibiaИзкуствено създаденият фаворит на Американската филмова академия, филмът „Формата на водата“ / с 13 номинации за  „Оскар“ ?!/, наскоро бе обвинен в плагиатство. Вестник „Гардиън“ писа, че в сюжетите на постановката на Пол Зиндел /от 1969 г./ и филмът на Гилермо дел Торо съществуват много сходства : и в двете творби главната героиня е хигиенистка, работеща в секретна военна лаборатория, която се влюбва в живеещо във водата същество. Но при Зиндел е делфин, докато при Гилермо Дел Торо – хуманоидна амфибия. Над съществото се провеждат загадъчни експерименти и хигиенистката се опитва да го спаси, като го пренася в кош за пране.

„Ние сме удивени как такава голяма филмова къща е могла да създаде филм, сюжетът на който е толкова явно заимстван от постановката на моя покоен баща Пол Зиндел от 1969 г. – „Let me hear your whisper“ – заявява пред „Гардиън“ неговият син Дейвид Зиндел.

Любопитно е да припомним, че още през 1961 г. излиза на екран съветския филм „Човекът-амфибия“, по едноименния роман на Александър Беляев. Във филма се разказва за дете, на което са поставени хриле от акула и то не може да живее дълго без вода. Животът на момчето Ихтиандър се променя, когато спасява давещо се момиче и се влюбва в него. Същият сюжетен ход е използвал Гилермо дел Торо във филма „Формата на водата“, където човекът-амфибия се влюбва в героинята на Сали Хокинс.

barometar.net