Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Свилен Шитов: Девня се развива като туристическа дестинация

shitov4444.jpgДевня ще разполага с рекорден бюджет тази година, който е в размер на 14,5 млн. лева, или със 7 млн. лв повече спрямо 2017-а. Това обяви в студиото на Дарик радио – Варна кметът на общината Свилен Шитов. Ръстът се дължи на преизпълнение за предходната година и е заложен като преходен остатък, коригирани са и някои от ставките в наредбите. До момента този бюджет е най-големият и ще даде възможност за промени в инфраструктурата на града, подчерта Шитов. Предвижда се рехабилитация на 14 улици, подмяна на водопроводите, изграждане на тротоари, ремонт на сгради и детски площадки. През тази година ще бъдат инвестирани повече от 5 млн. лв. в инфраструктура, тъй като в годините назад тя е била пренебрегвана. Бюджетът не включва парите по европроекти, по които се очакват още 8 млн. лв., уточни кметът.

Девня има намерение да закупи техника, с която да отчита качеството на въздуха, анонсира Свилен Шитов. По негови думи станцията, която е на територията на общината, не измерва коректно данните, тъй като не е поставена на подходящо място. Апаратурата, за която ще се кандидатства пред екодоверителния фонд, струва между 30 и 40 хил. лв.

Ако времето позволи, до 5 месеца трихлоретанът от бившия химически завод „Полимери” ще бъде изцяло извозен, прогнозира Свилен Шитов. Изпълнителят спазва графика, като на ден се изнася по една автоцистерна с опасния химикал. На седмица от завода се освобождават около 110 тона от тежките фракции, допълни градоуправникът.

shitov-praznikДевня прави всичко възможно да се развива като туристическа дестинация, макар че не получава достатъчно държавна подкрепа. На територията на общината се намира историко-археологическият резерват „Марцианополис“, който е от национално значение. Въпреки това Министерството на културата не е оказало помощ извън държавно делегираната дейност, която касае само персонала. Така например Музеят на мозайките не е ремонтиран от създаването си преди 30 години, посочи Шитов.

„Търсим механизъм за привличане вниманието на институциите, в чиято компетентност е резерватът, и с общи усилия да станем по-привлекателни. Девня като община залага пари, но не бива само администрацията да развива туризъм от национално значение. Ежегодно искаме помощ, но приоритетно се разглеждат други проекти”, подчерта кметът.