Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Чешката преса коментира сделката за ЧЕЗ

ginka-varbakovaОбществеността в България и чешката страна следят с напрежение развитието на ситуацията около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се променя всеки ден. Това пише в няколко публикации пражкият всекидневник „Лидове новини“. Вестникът припомня на читателите си, че става дума за доставката на електроенергия за три милиона потребители, която трябва да бъде извършвана от неизвестната и неясно финансирана българска фирма „Инерком“. „Това е ужасен маскарад“, обявяват български журналисти, които следят как постепенно чешката енергийна компания завладява политическата сцена в България, пише изданието.

„Лидове новини“ съобщава, че Бойко Борисов е обявил вчера публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в „ЧЕЗ България“, които ЧЕЗ ще продаде на „Инерком“. По данни на вестника, цитиран от БТА, българския премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега (в оставка) Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта.

Несигурно бъдеще

В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и „Инерком“ с участието на българския кабинет, но не и да се намесва. Част от тази информация се появи и в съобщението на българското правителство от вчера.

„Чешката страна обаче също е недоволна, защото не е сигурно доколко договорът, подписан между ЧЕЗ и „Инерком“ миналата седмица, ще се реализира. Ако трансакцията за 8.5 млрд. крони (около 334 млн. евро – бел. ред.) се окаже блокирана, ЧЕЗ я очаква несигурно бъдеще в България, което може да доведе до спад на стойността на активите ѝ“, отбелязва още изданието.

Остава основният въпрос защо ситуацията достигна такава критична фаза, пита пражкият вестник. Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за собствениците на „Инерком“ и за начините за финансиране на важната сделка, но не са се намесили преди подписването на договора за продажба.

„Чешка държавна компания в българската политика“

Друг чешки вестник – деловият „Хосподаржске новини“ – също изтъква факта, че в ситуацията около продажбата на дъщерната фирма на ЧЕЗ в България отново е настъпила промяна. Премиерът Борисов обяви вчера, че държавата може да изкупи дялове от електроразпределителното дружество – възможност, която досега той отхвърляше.

„Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи „Инерком“, цитира вестникът Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ. При подписването на договора за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще плати договорената цена. Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на „ЧЕЗ България“ иска да купи правителството в София, пише „Хосподаржске новини“.

Бизнес изданието подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство.

Чешкият таблоид „Блеск“ извежда в заглавие: „Бойко Борисов се страхува, а Бабиш е в шок“, и констатира, че чешка държавна компания е станала „двигател“ на българската политика, информира dnevnik.bg