Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Службите са докладвали на МС и президентството относно сделката за ЧЕЗ

delqn_dobrevСлужбите са пращали доклади до Министерския съвет и президентството как върви процесът по следката за ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. „Оказа се, че в един ранен етап те са знаели ценовите оферти на кандидатите“. Това заяви пред Нова телевизия председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

„Оказа се, че сделката с „Инерком“ не е фалшива новина“, каза Добрев и допълни, че точно поради тази причина се е провело изслушването в четвъртък. „В продължение на 5 часа изслушвахме купувача Гинка Върбакова с нейните консултанти, целия юридически и консултанскит екип, и службите. Задавахме въпроси, питахме откъде са парите, откъде са кредитите“, уточни той.

Станало е ясно, че финансирането за ЧЕЗ ще е 20-30% акционерен капитал и останалите 70-80 на сто – банков кредит, обясни Добрев.

Герберът коментира и изказването на депутата от БСП Румен Гечев по-рано днес: „Слушах Румен Гечев и се чудех как рано-рано сутринта той намери пет доказателства, че едва ли не държавата участва и подкрепя тази сделка. Според данните на службите тя е знаела кои са кандидатите, но не и кой е с най-голям шанс.“ Добрев е категоричен, че държавата реагира адекватно, информира news.bg

„Не е нужно държавата да придобива ЧЕЗ. Имаме достатъчно контролни институции да контролират сигурността“. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред Би Ти Ви.

„Последният разговор беше такъв по волята на премиера, за да обеди обществото, че държавата има капацитет да контролира процесите, свързани с електроснабдяването и да не излага на риск потребителите. Една мярка, без която може да се мине“, допълни още Горанов. Той уточни, че държавата разполага с достатъчно контролни инструменти, но част от политиците не знаят какво правят КФН, КЕВР, КЗК и други институции и допълни, че ще се подчини на общото решение за сделката.

„Дебатът се премести в друг акцент, защото някой е недоволен, че именно този купувач е спечелил сделката“, уточни още финансовият министър. Той допълни, че високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран.

Върбакова трябва да уточни дали чешката страна е склонна да допусне България да стане част от вече затворена сделка и дали може да промени договора, в който пише, че тя 5 години не може да променя собствеността й, коментира още Горанов. Той допълни, че се оставя грешно впечатление, че Върбакова отива в Чехия да представлява по някакъв начин държавата.

Купуване на компанията „Инерком“ или част от нея са сред вариантите за включване на държавата в сделката, както и възможността за влизане в нови преговори с ЧЕЗ. Горанов допълни, че са заявили пред Върбакова искане за най-малко контролен дял.

Придобиването на дял от ЧЕЗ ще отговори на въпроса дали държавата може да управлява система, от която преди повече от 13 години се отказа, добави още Горанов.

Ако държавата придобива контролен дял, трябва да се влезе в сделката, както тя е сключена. При придобиване на 100% трябва или да се съобразят с постигната цена до момента, или ЧЕЗ да влезе в нови преговори с нас.