Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЧЕЗ разследва как чувствителна финансова информация е стигнала до Борисов

chezПреговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават и днес. Чешката компания е потвърдила за bTV, че е започнало вътрешно разследване относно това как са изтекли документи с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов. Очаква се до края на настоящата седмица да стане ясно дали чешката компания ще преразгледа договора за продажба на активите си в България, така че да позволи държавата ни да участва в сделката.

Според източници на bTV в договора за продажба съществува клауза, според която ЧЕЗ ще си сътрудничи със следващия собственик на активите в България, ако се налага в хода на арбитражно дело. Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро, което може да усложни разговорите с чешката компания в посока участие на страната ни в сделката.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidove noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

На среща между премиерът Борисов и купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то. Вчера от БСП внесоха три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата, съобщава news.bg