Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Съветници и експерти обсъждаха мерки за облекчаване на трафика във Варна

savetС 20 процента са спаднали приходите на общинската фирма „Градски транспорт”, откакто са стартирали мащабните улични ремонти, съобщи директорът на дружеството Злати Златев. Причините са пермаментните задръствания на улици и булеварди, поради които не може да се спазва график. Извеждането от гаража на повече автобуси не е решение, защото дали два или пет автобуса ще попаднат в тапите, това не е от значение на пътуващите в тях, коментира Златев. Сериозна пречка пред движението създава шофирането на леки коли и таксита в буслентите, както и безразборното паркиране особено по спирките на масовия градски транспорт.

Проблемът със задръстванията беше единствена точка в дневния ред на комисията по транспорт към общинския съвет. Заседанието беше свикано извънредно по инициатива на съветниците Милена Димова, Иво Иванов и Димитър Колев. Основните критики на съветниците към специалисти от администрацията, отговарящи за организацията на движението в града, бяха свързани с липсата на алтернативни маршрути, липсата на обозначителни знаци, неосветени и опасни участъци от зоните с най-мащабни пътни ремонти.

Оптимизация и регулация бяха ключовите думи в предложените мерки за облекчаване на трафика. Те са в широк диапазон – от удължаване на зеления сигнал за всички леви завои по най-натоварените маршрути, до регулировчици на КАТ в час пик на най-непроходимите кръстовища. Аргументът е, че присъствието на полицията би свалило напрежението и би респектирало участниците в движението.

Наред с това започва масова акция на общинска полиция, в която да се санкционира паркирането в буслентите и по автобусните спирки, надуването на клаксони от шофьори с по-слаби нерви, както и опасно щъкащи пешеходци на места, където пресичането носи риск.

Д-р Янко Станев:
Не трябва да драматизираме положението, всички ремонти от такъв мащаб са свързани с известни неудобства. Вярвам, че варненци проявяват разбиране, тъй като са наясно с ефекта за града, когато всичко това приключи. Важно е специалиститe и ние, съветниците, да сме по-гъвкави и да реагираме адекватно в мерките за облекчаване на трафика. Да си признаем – в повечето автомобили се вози само един човек, далеч не всички дават предимство на градския транспорт, буслентите са пълни с леки автомобили… А именно бърз и удобен градския транспорт би стимулирал хората да слязат от колите си. Ако след това заседание нашите мерки бъдат съчетани със сътрудничеството с пътната полиция, ефектът ще е осезаем за всички.

Гинка Христова

dnesplus.bg