Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Разпитват приятелка на терориста, държал заложници във Франция

Parij-policeВластите във Франция са задържали жена във връзка с вчерашната заложническа криза в град Треб. Става въпрос за приятелка на похитителя, съобщават местни информационни агенции. Името на нападателя е Редуан Лакдим, 26-годишен. По непотвърдена информация приятелката му е непълнолетно момиче, самоличността на лицето остава неизвестна. Няма информация за връзката между двамата. Няма и данни тя да е имала връзка с нападението на Лакдим.

Междувременно стана ясно, че е починал полицаят, който се размени със заложниците в супермаркета в Треб. Полицаят Арну Белтрам героически спаси останалите задържани заложници. Той успял и да остави телефон върху маса в магазина, така че колегите му извън заведението да са наясно със ситуацията вътре. Полицаят беше ранен в хода на операцията по отстраняването на терориста.

Припомняме, освен загиналият полицай, при заложническата криза загинаха още трима души. Най-малко 12 души бяха ранени.

Въоръженият Редуан Лакдим първо открадна кола, след което откри огън срещу полицаи. След това мъжът взе заложници в супермаркет, крещейки „Аллах акбар“. Редуан Лакдим убива двама от заложниците. По-късно останалите заложници бяха освободени, а при операция на френските спецчасти, които щурмуваха супермаркета, нападателят беше ликвидиран.

Към момента се разследва връзката на Редуан Лакдим с терористичната организация „Ислямска държава“. Това най-вероятно ще се потвърди, предполагат анализатори, защото мъжът е крещял „Аллах акбар“, влизайки в супермаркета. Той настоял и за освобождаването на Салах Абдеслам, който е единственият оцелял от 10-членната терористична клетка на ДАЕШ, която извърши терористичната атака в Париж през ноември 2015 г. В момента тече съдебен процес срещу Абдеслам, като той отказва да хвърли светлина върху атаката. ДАЕШ също заявиха, че поемат отговорност за нападението, информира news.bg