Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

“JAZZ MIGRATION” – три пиано концерта през април във Варна

JM-fb-VARNA-01През април Варна ще бъде домакин на колекция от три концерта, обединени под заглавието „JAZZ Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България. „Джаз мигрантите“ са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров, които ще представят в залата на Радио Варна най-новите си албуми, предлагащи различно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни.

Концертите ще се проведат в три последователни априлски петъка. Програмата ще бъде открита от Бодуров трио на 13.04. от 19.00 ч. Следващото събите ще се състои на 20.04. от 19.00ч. – Събин Тодоров трио, а на 27.04, отново от 19.00ч. триото на Константин Костов ще закрие цикъла.

Поканените изпълнители са сред българските музиканти, които редовно участват в престижни форуми, които им осигуряват международно признание. Пиано трио формата е предизвикателство за всеки джаз пианист, но и тримата музиканти по собствен начин откриват своя индивидуален “глас” в симбиозата от джаз, фолклор и други музикални стилове.

„JAZZ MIGRATION” е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми.

Организатори са Фондация „Арт Офис” в партньорство с Фондация „Сидея”, Радио Варна и Клуб „Ментол”. Проектът е финансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.

БОДУРОВ ТРИО 13 април, 19.00ч.

Димитър Бодуров, пиано
Михаил Иванов, бас
Борислав Петров, барабани

През 2016-та Бодуров трио празнува 15 години на сцена. Основател на групата е джаз пианистът и композитор Димитър Бодуров (1979), който от 2000-та живее и твори в Холандия. Той е лауреат на няколко джаз конкурса в Холандия, както и в Монтрьо (Швейцария) и Париж (Франция). Концертира из Европа, Израел и България. Групата има издадени 4 албума за Новержки и Холандски лейбъли както и за собствения лейбъл на Бодуров OPTOMUSIC.
В последения им албум Stamp around (2015) те не
изневеряват на уникалния си стил, основан върху
диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са семпли (аудио фрагменти) от различни фолклорни записи както и богатите на вариации песни и ритми характерни за българския фолклор.
Нюйоркското списание All about Jazz пише за групата: „В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук!“
www.bodurovtrio.com

СЪБИН ТОДОРОВ ТРИО
20 април, 19.00ч.

Събин Тодоров, пиано
Веселин Веселинов-Еко, бас
Димитър Семов, барабани

Родом от Бургас, Събин Тодоров(1966) живее и твори в Бруксел (Белгия) от 1997. Активен джаз музикант и композитор, издал е девет компакт диска с белгийски и български джаз музиканти. Концертира редовно в Европа и Скандинавия

За тази серия концерти, Събин ще сподели сцена с любими български музиканти Веселин Веселинов- Еко и Димитър Семов. Те ще представят нова музика на Тодоров силно повлияна от българския фолклор и джаза.

КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО
27 април, 19.00ч.

Константин Костов, пиано
Димитър Карамфилов, бас
Христо Йоцов, барабани

Константин Костов(1979) намира своя път от родната си Враца до големите световни сцени. От 2000та живее в Мюнхен, където завършва консерваторията и в момента е преподавател. През 2003 е отличен с Grand Prix-Gasteig Competition а през 2010 г. печели втора награда и награда на публиката на конкурса Terem Crossover Competition в Санкт Петерсбург. Концертирал е в Европа, Русия и Япония на престижни фестивали като Sapporo Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Stainway Jazzfest и други. През 2017та издава последния си албум Consolation за DK Records.