Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Европейски форум за морски транспорт ще се проведе във Варна

forum.jpgКметът на Варна Иван Портних проведе работна среща с организаторите на Европейския форум за морски транспорт, който ще се проведе във Варна през месец май. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Благодаря Ви, че избрахте Варна за домакин на форум от такъв ранг, градът заслужава това признание. Готови сме да съдействаме активно за подготовката и провеждането на международното събитие, което ще бъде важно за морския бранш, а и за бизнеса като цяло“, заяви кметът.

„Председателството на България на Съвета на ЕС е отлична възможност да представим своите виждания и идеи за развитие на корабоплаването в Черно море, да дадем тон, че имаме виждания и логистични решения за развитие на пристанищата. Това трябва да бъде неразделна част от плановете на община Варна, от визията на морските общини“, сподели Никола Христов, председател на Българска асоциация на корабните брокери и агенти. Браншовиците споделиха, че предлагат създаване на национален фонд България за подкрепа на пристанищата и корабоплаването. „Работим и по общата Европейска стратегия, като очакваме всички организации да се включат активно с предложения по компетентност – в сферите екология, корабоплаване, цифровизация, морско обучение, транспорт, логистика“, каза Георги Петков, директор на Европейски форум за морски транспорт. В срещата участваха представители на ВВМУ „Н. Вапцаров“ и на Техническия университет.

Събитието ще се проведе под патронажа на министъра на транспорта Ивайло Московски, с официалната подкрепа на кметовете на Варна и Бургас. Основна тема ще бъде Европейската стратегия за морски транспорт 2019-2028 година. По време на форума ще бъдат организирани редица кръгли маси в областта на морския транспорт и индустрия. Очаква се в срещите да участват и министрите на транспорта на Малта и Кипър, директори на браншови организации в областта на транспорта и морските индустрии от ЕС, представители на Европейската инвестиционна банка, представители на страните от черноморския регион и др.

barometar.net