Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ердоган ли трябва да дойде във Варна, за да няма безчинстващи мотористи по улиците?

motorist333От няколко лета Варна не е същата. Самонадеяни младежи с пистови мотори правят, каквото си искат по улиците на града. Организират си гонки, форсират, карат на една гума, профучават с над 100 км/час. Опасни са за себе си и околните. Но не и за варненската полиция. Тя не ги залавя и глобява. Тези нагли младежи с мотори за 10-15 000 лв., купени от мама и татко стават все повече. Наричат ги донори. В социалните мрежи шофьори на автомобили дори злорадстват, когато някой донор катастрофира. Колегата Красен Костов предложи Валери Симеонов  да задейства данъчните, които да изискат от мотористите да докажат доходи и платени данъци. Костов предлага и драстично вдигане на глобите при нарушение на Закона за движение по пътищата. Питам: Няма ли полиция във Варна, че Валери Симеонов трябва да се занимава и с пишлеметата с пистови мотори? Няма ли местна власт във Варна, която да ги санкционира? Няма ли Варна депутати, които да предизвикат промени в ЗДП?

 Тъжната истина е следната: във Варна институциите не могат да се справят с проблема. Онзи ден за трети път видях и АТВ по улиците на Варна. И това ли доживяха варненци: АТВ-та по улиците на града. БТР или танк трябва да подкара някой идиот, за да вземат мерки полиция и местна власт?

Daniel-pashovПолицията във Варна знае по кои булеварди и улици мотористите нарушават правилника за движение. След като нямаме система за видеонаблюдение, толкова ли е трудно на 10 кръстовища във Варна да има полицаи, които да засичат нарушителите с радари и да им съставят актове? Толкова ли е трудно това,  комисар Даниел Пашов? Вие и Вашият екип се справихте с търговците на цигари без бандерол, залавяте дилъри на наркотици /имате близо 70% разкриваемост на тези престъпления / и крадци. Вярвам, че  можете да се справите и с наглите мотористи, които тровят живота на варненци, доказали сте, че сте добър професионалист. Вчера минавах край общината, когато един моторист мощно изфорсира мотора си. Две малки деца с майка си вървяха по тротоара. Децата се стреснаха и уплашиха, по-малкото се разплака. Това ли трябва да се случва във Варна, г-н Пашов? Това ли заслужават децата на Варна? Оставяйки проблема нерешен се обезмислят и усилията на община Варна да подобри инфраструктурата на града, след като по реновираните булеварди и улици ще фучат и безчинстват младежи с пистови мотори.

И това лято ще има десетки катастрофи с мотористи във Варна. И това лято в социалните мрежи шофьори ще злорадстват, че донорите намаляват и така им се пада. Това и тъжно. И абсурдно. Защото заради бездействието на отговорните институции умират хора, други остават инвалиди за цял живот.

За съжаление скоро във Варна не се очаква да дойде турския президент Ердоган, защото при посещението му варненци видяха как през 50 метра имаше полицаи. Които вече ги няма. Но младежите с пистови мотори останаха. По-нагли и безцеремонни от миналото лято.

Иво Югов

barometar.net