Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Синята зона във Варна ще заработи в края на май

sinia-zona-varnaСинята зона във Варна ще заработи до края на май, като първият месец ще бъде гратисен и няма да се санкционират шофьори, които не са заплатили, съобщава Дарик радио. След края на този период обаче няма да има компромиси към водачите, които са паркирали неправилно или върху тротоари. Те ще отнасят глоби, а колите им ще бъдат вдигани от „паяци”, обяви шефът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов.

Платеното паркиране ще бъде въведено първо в централната част на Варна – от Младежкия дом и бул. „Мария Луиза” през „Цар Освободител” и „Приморски”, ул. „Девня” и по бул. „Христо Ботев”. Отсечките, които попадат в обхвата, ще бъдат ремонтирани преди полагането на маркировката. Ще бъдат обособени над 2600 места, от които 104 ще бъдат за коли на хора с увреждания.

Таксата за час ще бъде 1 лев, а престоят до 30 минути ще е безплатен, но само ако водачът е паркирал правилно. Плащането ще може да се извършва чрез смс, чрез специално приложение за смартфони или на ръка в над 100 търговски обекта.

Живущите в обхвата на зоната, които имат постоянна адресна регистрация, ще плащат по 5 лева на месец и по 55 лева на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв. Те обаче няма да имат запазено място. В зависимост от адреса си ще могат да оставят колата си само в една от обособените четири подзони (виж картата на следващата снимка). За служебни коли месечната такса ще е 150 лева на година, а служебният абонамент – 350 лева.

Все още не се приемат заявления от физически и юридически лица. Те ще могат да подадат документи и онлайн, след като заработи сайтът на общинското предприятие. „Въвеждането на синята зона ще свали от тротоарите паркираните коли, което не е нормално”, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той увери, че постъпленията от платеното паркиране ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктура за пешеходци и велосипедисти”. През следващата година се очаква да бъде разширен обхватът на синята зона, като в широкия център на града ще бъдат обособени още 4500 места. Според предварителните разчети до 2021 г. приходите от платеното паркиране се очаква да бъдат 27,7 млн. лв., а печалбата – 7,7 млн. лв. В синята зона ще бъдат изградени и 22 станции за зареждане на електрически автомобили.