Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кметът Иван Портних откри Европейски форум за морски транспорт

portnih333.jpgКметът на Варна Иван Портних откри Европейския форум за морски транспорт, който се провежда във Варна днес и утре. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Чест е за нашия град да бъде домакин на това престижно събитие, което утвърждава имиджа на Варна като морска столица на България, като важен транспортен, икономически и логистичен център в региона. Община Варна подкрепя развитието на сектора, в рамките на правомощията, които има – в диалог сме с браншовите организации, с „Пристанище Варна“ ЕАД, с ДП „Пристанищна инфраструктура“, с Министерството на транспорта, с Военноморските сили, както и с „ковачниците на морски кадри“ – ВВМУ „Никола Вапцаров“ и Техническият университет. Вярвам, че този форум е отлична възможност да споделим идеи и визии на местната, на държавната власт, на университетите и бранша за развитие на пристанищната инфраструктура, логистиката, на сектора като цяло. Защото е важно е да имаме дългосрочна перспектива с ясни цели и подкрепа“, заяви кметът.

Сред официалните гости на събитието, водено от Георги Петков, бяха Велик Занчев, зам.-министър на транспорта, областният управител Стоян Пасев. В международната конференция участват представители на европейската морска индустрия и на страните от Черноморския регион, гости от европейските институции в сектора, експерти от Европейската инвестиционна банка, които ще представят възможности за безлихвено кредитиране на заеми за ново строителство на кораби в страните от ЕС. „Срещата е подчинена на идеята европейски пари за европейски корабособственици в европейски корабостроителници“, каза Георги Петков. Важна тема ще бъде Европейската стратегия за морски транспорт 2019-2028 г. Очакват се дебати, свързани с екоефективността на корабоплаването и намаляване на вредните емисии, търсене на алтернативни горива, създаване на инсталации за втечнен газ в европейските пристанища, дигитализация на сектора, развитие на конкурентоспособността на европейския флаг. В рамките на събитието ще бъдат обсъдени и актуалните предизвикателства пред корабоплаването, включително възможности за активно развитие на фериботните връзки в Черно море и в Бяло море, развитие на сътрудничеството между военни и невоенни структури за гарантиране сигурността на корабоплаването.

barometar.net