Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Нощ на музеите във Варна ще предложи 50 събития

arheologicheski-muzeiНад 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. Много нови места и пространства се включват с атрактивна програма и активности. Всички варненски музеи ще участват на 19 май – събота, с различно работно време и свободен вход за посещения, информира БНР. Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 14 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

Две нови музейни сбирки са част от Фестивала – Музей на благотворителността в Карин дом и Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. Сред другите музеи с интересна програма, се отличават Музеят за Нова история на Варна, Военноморският музей и Музеят на Възраждането. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми.

За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Фанагория, Музеят на стъклото в Белослав, Етнографски център „Роден край” които също ще работят безплатно през деня на 19 май.

През първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Един от акцентите е творческият проект на артистична група Дупини, която гостува в комплекс Морско казино. Калоян Илиев – Кокимото ще открие своя концептуална изложба в галерийното пространство на Фотосинтезис. В Арт салона на Радио Варна ще бъде подредена уникална изложба, отразяваща живота на големия български актьор Кирил Господинов.

Не е пропусната и музикалната програма, която тази година включва специални гости – група Tapi Project от Индия. Те ще ни пренесат в света на съвременната фолк и уърлд музика в залата на Градската галерия от 20 ч на 19.05, а естествен фон ще бъде изложбата на Пламена Рачева „По пътя на вечните символи на Вселената в Индия”.

Концерти ще има още в Етнографския музей, Музея за Нова история на Варна, Археологическия музей, Социалната чайна и ХАТОРИ.

Едно от новите пространства в града – галерия Тереза Зиковска, очаква гастрол на съвременни български художници като Генади Гатев, Свилен Стефанов, Росев Тошев и Иван Кюранов, познати като творческа група XXL.

В Социалната чайна за среща със своите почитатели се готви Радослав Гизгинджиев – популярен съвременен писател, режисьор и концептуален артист. В алтернативно пространство се превръща фоайето на банка Societe Generale Експресбанк до площад „Независимост”. Там ще бъде показана изложба на тема „70 г летище Варна”, включваща фотографии и макети от street art проекта AIRPORT CHALLENGE. Още две изложби ще представят съвременните градски изкуства – NASIMO, най-популярният български графити артист ще гостува в града ни в ХАЛЕ 3 с мащабна изложба наречена „Mind SOULdiers”. Друг стрийт артист от Варна – Николай Чакъров сащо ще направи своя дебют пред публика. Млади таланти ще се извят и в други пространства – Спас Лулчев показва първата си изложба в Арт На Тъмно Зона, а студенти от ТУ ще изложат колекция от лампи в Арт салона на Радио Варна.

Очакват ни още прожекции на филми, авангарден спектакъл, арт инсталации, любопитни колекции, лятно кино в двора на Френския културен институт, съпътствано от тематично парти. Отново безплатен автобус ще превозва активните варненци от 18 до 24 ч в събота. Очаква ни и Нощна игра с любопитни награди, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 18 и 19 май. „Нощ на Музеите и Галериите“ се провежда с подкрепата на Фонд Култура към Община Варна.