Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кирил Петков: Най-вероятно Боян Петров е паднал в някоя пукнатина

boian-petrov33Спасителите, които търсят българския алпинист Боян Петров, са достигнали до връх Шиша Пангма. При спасителната операция Боян Петров не е бил намерен, съобщава БНТ. 11 дни след като българинът изчезна на връх Шиша Пангма, спасителната операция по издирването му продължава.

Кирил Петков, който се намира в Хималаите, заяви пред обществената телевизия, че спасителната група е стигнала на 10 метра от върха Шиша Пангма. „Те почти стигнаха самия връх, сега се обсъжда, че трябва да се върнат, надяваме се абсолютно безопасно, гледайки надолу вече в по-ниските части на планината, ако случайно забележат нещо, слизайки надолу. Говоря с най-добрите тука и те казват, че няма начин на под 10 метра от върха или на самия връх човек да оцелее толкова време.“

По думите на Петков единствената надежда, „повече като чудо“, остава Боян да е по-надолу в планината и той да бъде открит от спасителите по пътя им надолу. Той обясни и че в по-ниските части на планината условията за оцеляване не са толкова тежки, не е толкова студено и има възможност бедстващ човек да се скрие и да изчака спасители.

„Палатката в трети кемп не беше открита. Беше открита неговата фанелка и днеска разбрахме и неговия кит от инсулин. Но най-вероятно, ако палатката е била издухана от вятъра, те просто са изпаднали.“

Според Петков, ако утре спасителите се приберат без друга информация и без да са намерили други знаци, за това, че Боян може да е жив, това най-вероятно ще бъде края на спасителната операция. Стана ясно и че времето в планината се влошава, но не рязко.

Пред Нова Петков заяви, че е най-вероятно Петров да е пропаднал в някоя пукнатина между лагер 3 и върха. Той посочи и че спасителите са продължили с издирването, те са тръгнали от лагер 3 надолу. В този периметър са набелязани няколко точки, които трябва да бъдат проверени.
Петков добави също така, че над лагер 2 по пътя към върха, след като са изминали толкова много дни, шерпите „вече търсят само тяло, а не жив човек“.

Журналистът Петър Атанасов също предположи, че най-вероятно Боян е паднал в пукнатина, като нещастието се е случило над лагер 3. „Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника“, допълни Атанасов. По думите му пукнатините могат да достигнат десетки метри дълбочина.

Припомняме, вчера, 13 май, група от двама шерпи и двама китайски алпинисти са достигнали до лагер 3 на върха, където не са намерили палатката на Петров. Вчера на мястото са открити и тениска и кутията с инсулин на алпиниста, съобщава news.bg