Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Светът

Кирил Петков: Шиша Пангма е като минирано поле

boian-petrov33Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите. Това каза пред бТВ Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в издирването на алпиниста. „Шиша Пангма е много страшен терен. Връщайки се в България, нашите планини ми изглеждат като градини. Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получават различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи“, разказва Петков.

„Хеликоптери на Китай никога не бяха летели през границата с Китай. Това беше прецедент. Нашите институции също много помагаха. Министър Екатерина Захариева лично беше на телефона, както и Румяна Бъчварова. Всички говорихме тази вечер. Проведохме над 50 разговора“, обясни той.

6700 м бе разрешението за височина на хеликоптерите. Пилотите сами решиха да се качи до 3-ия лагер на 7400. Там кислородът спира. Пълнят ти се дробовете и не влиза кислород. Без аклиматизация не може, и когато се отворят двата прозореца, а ние летяхме с отворени, за да видим всеки пиксел, спира кислородът. Баща ми е бил в много мисии и е свикнал. За мен беше за първи път. Усещането е, че има липса на кислород. Усещаш как ти се доспива. Там всяка една малка грешка ти коства живота“, разкри още Петков.

„Това поле е като минирано. Изглежда като полянка, засипана със сняг, а отдолу има цепнатини по 20 м. Ние се убедихме, че го няма отгоре. Огледахме с хеликоптерите много внимателно под скалите, гледахме на всички места, на които може да е попаднал. Направихме снимка на местностите и беше огледана пиксел по пиксел. После китайската група обходи местата. Хеликоптерът прелетя над самия връх“, разказа Петков.

„Недоволни сме, че не можахме да го намерим. Но две неща много ни харесаха. Накрая командирът на Китай каза – да знаете, че от днес нататък между Китай и Непал няма граници що се отнася до спасяването на човешки живот. Направихме една възможност за всички алпинисти, които имат нужда от помощ, двете страни да се координират“, посочи той.

„Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите.

Търсенето на Боян показа, че българската администрация, както и непалската и китайската, могат да бъдат абсолютно ефективни в такива моменти. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Нито стотинка не е била използвана от българската държава. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи“, каза още Петков.