Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Светът

Борисов покани папа Франциск да посети България

Papa-FranciscusПремиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България, предаде специалният пратеник на БГНЕС във Ватикана Светлин Стоянов. България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона, е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква.

Папа Франциск е обещал до догодина да посети България, Румъния или друга балканска държава, каза премиерът Борисов след аудиенцията при папата. Премиерът изрази почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни. Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана.

Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората. Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се провежда в Апостолическия дворец.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск. В края на аудиенцията премиерът ще представи българската делегация. След това се очаква на аудиенция при папата да влезе и Македонската делегация