Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних представи проектът за нова сграда на библиотеката

portnih33343.jpgКметът на Варна Иван Портних представи проектът на новата сграда на библиотеката във Варна на еврокомисаря Мария Габриел /ЕНП/, евродепутатът Емил Радев и гости на дискусия на тема „„Цифровизацията – възможност за растеж на регионите“.

„Оценявам високо предоставената възможност да бъдем домакини на това събитие, като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и като принос към Европейската година на културното наследство. Община Варна е в отлични партньорски отношения с екипа на Регионалната библиотека, чиято голяма заслуга е тази среща.“, каза при откриването на събитието кметът Иван Портних.

„Гордея се, че във Варна е първият дигитален иновационен хъб в България. Защото всичко, което е свързано с дигитализация, носи полза и на хората било чрез публични услуги, или в бизнеса. Затова е много важно стартъпите да могат да се развиват и да създават работни места!“ Това заяви Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, която днес участва в дискусия на тема: „Цифровизацията – възможност за растеж на регионите“, която се проведе във Варна. Организатор на срещата бе Представителството на Европейската комисия в България.

Публичният дебат бе посветен на перспективите на младите хора в дигитална Европа. Как ще изглежда цифровото бъдеще на ЕС, какви умения трябва да имат европейците, за да отговорят на изискванията на една все по-бързо променяща се среда, какво представлява новата програма „Цифрова Европа” и какви опасности крие кибертероризмът – това бяха само част от въпросите, задавани от участниците в срещата онлай чрез специално приложение и на живо.

Според Мария Габриел стратегията на ЕК за цифровизация на индустрията е с бюджет от 500 млн евро, а целта е до 2020 г хъбовете, като този във Варна, да бъдат развити във всички области на обществено-икономическия живот, а след това – свързани в мрежа. Тя допълни още, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват цифрови умения, но за съжаление в момента е 169 милиона европейци не отговарят на тези изисквания. Еврокомисарят информира още, че над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет, като България е на едно от първите места – с регистрирани над 200 общини.

По време на дискусията като акцент се очерта и необходимостта от по-добра подготовка на ученици и учители в сферата на цифровизацията. Според еврокомисаря Мария Габриел от изключително значение е първо да се обучат учителите. Емил Радев подкрепи нейната позиция и допълни, че новите технологии крият и рискове, особено за децата, което би следвало да бъде приоритет при обучението на учениците.

barometar.net