Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Томислав Дончев: По „Турски поток“ има да се върши много работа

Tomislav_DonchevИма много работа да се върши по “Турски поток”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев относно изграждането на “Турски поток” пред журналисти в парламента днес. “Има принципен разговор, има изградена позиция от руската страна, че това е предпочитано трасе. Оттук нататък то да се случи е необходимо много работа на техническо ниво – на първо място от министрите на енергетиката, а основните разговори са във формат газови дружества “Газпром” и “Булгартранс газ”, заяви Дончев.

“Предвид темповете, с които вървят конкретните промени, в случая “Турски поток” – морският участък на първата тръба е завършен, има изграден сухоземен участък на турска територия. Предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, мисля, че имаме срок по-малко от година да приключим тази техническа работа. Против съм всякакви бомбастични изказвания (б.а.- по повод срещата на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин). Въпросът е да има ефект и резултат. Това, което е факт към момента е, че имаме възстановен диалог. Предвид тежката ситуация, в която се намира и Европа и света е немалко. От моя опит знам, че дори една среда да е трудна и тежка, както хората, така и институциите и държавите, трябва да си говорят. Подобни стратегически решения, когато говорим в конкретния случай за енергетика, няма как да се случат без принципни политически договорености. Подобни решения не се вземат от управителите на газовите дружества, иженерите или търговците, а от политическите ръководители. Това е факт. Този импулс трябва да бъде доведен докрай”, категоричен бе той.

“Много въпроси трябва да се изчистят с Брюксел. На първо място – пълно съответствие с европейското законодателство, всичко, което се случва, включително поучени от предишния си опит. Никой не иска който и да било – България, Русия или друга, да тръгва да строи нещо, което в последствие да се окаже в конфликт или в противоречие и да се окаже, че са дадени пари на вятъра. Има други въпроси, които трябва да бъдат изчистени и не им се обръща внимание.

Да предположим, че руска тръба стига до България – това е добре. Оттук нататък има много възможни хипотези – транзит, търговия, които са изключително важно въпроси. Каква част от газа е за търговия? Тук има различни становища. Има и икономически, политически и технически нюанси. Не случайно споменах, че има много работа да се свърши”, заключи вицепремирът