Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По инициатива на кмета Шитов, детска градина „възкръсна“ за нов живот

detska-gradina-devniaМного хора събра най-чаканото събитие в Девня – откриването на първия по рода си Център за подкрепа за личностно развитие в града, чиято дейност ще се фокусира изцяло върху работата с деца и юноши. Продължилото до късните вечерни часове събитие се превърна във вълшебен празник – не само за децата, но и за всички девненци, които с умиление си спомнят за някогашната детска градина на ул. „Фронтоваци“ и нейния приказен двор. Сред тях е и кметът Свилен Шитов, който е сред възпитаниците на ОДЗ I и имаше честта да я открие. Кметът, по чиято инициатива общинският имот бе изцяло реновиран по линия на проект „Красива България“, поздрави от новоизградената сцена всички деца по повод техния празник.
„Мили деца, искам винаги да виждам усмивките на лицата Ви, както на този ден! Щастлив съм, че имам честта да открия за нов живот ОДЗ I, за да може да се ползва от всички Вас“, приветства Свилен Шитов малчуганите. Кметът покани на сцената три пенсионирани учителки от бившата детска градина – госпожите Марийка Бербенкова, Емилия Даскалова и Тодорка Георгиева. Те не скриха своето вълнение от факта, че за втори път в живота си присъстват на откриването на тази хубава сграда и на нейния приказен двор, които дълги години са били запустели, а сега в тях отново се чува детски глъч.
„Вие сте примерът, който трябва да даваме на нашите деца, за да съхранят всичко онова, което изграждаме“, заяви в отговор кметът Свилен Шитов, който коментира, че в днешно време е много по-лесно една сграда да се затвори и разруши, отколкото да й се вдъхне нов живот.
След това градоуправникът, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, представителят на фирмата изпълнител, Веселин Фъргов, както и на индустриалните гиганти „Солвей соди“ и „Девня цимент“ прерязаха лентичката на новата общинска придобивка. Представителите на девненските заводи бяха поканени, за да се запознаят отблизо с политиката на новата общинска власт към местната общност.

Кметът гръмна шампанското и точно тогава бликнаха водоскоците на сухия фонтан – момент, който предизвика истински фурор сред малки и големи. Домакини и гости вдигнаха тост, а събитието продължи с над 3-часова музикално-танцова и игрова програма. В нея се включиха всички девненски детски градини, самодейни фолклорни състави от читалищата „Отец Паисий“ и „Просвета“, модерният балет „Тиерра“ и аниматори, докарани като клоуни.
deza-devniaПаралелно с това в огромния двор бяха разположени и батути, в които малчуганите скачаха на воля часове наред. Водещ на програмата бе заместник-кметът Донка Йорданова, а неин сценичен партньор стана малкият Боби, с когото пуснаха балон-мечта в небето по повод Международния ден на детето. Донка Йорданова изненада приятно самодейните танцови състави с новината, че и те ще могат да ползват за репетиции просторните и модерно оборудвани зали на Центъра. Към обновената сграда заработи и кафе-сладкарница „Детски свят“, в която на 1 юни всичко бе безплатно, а зоната за игри – пълна с лудуващи мъници.

Сред другите акценти в програмата бе игровото обучение, което се проведе на интерактивния полигон за пътна безопасност в двора на детския комплекс. Полицаят Атанас Стоянов и Митко влязоха в ролята на регулировчици, докато мъници с тротинетки, колелета и пешеходци усвояваха правилата за движение. Сред зрителите на игровото учение бяха шефът на РУ МВР – Девня – главен инспектор Байрам Нишад, както и началникът на сектор „Охранителна полиция“ – инспектор Антон Стоянов. Празникът завърши с пищна заря, която прикова погледите на множеството във вечерното небе. Безспорно най-траен интерес сред подрастващите предизвика сухият фонтан, чиито водоскоци бяха обагрени от разноцветна феерия.

Застроената площ на двуетажната сграда, в която се помещава Центърът за подкрепа за личностно развитие – град Девня, е 1400 кв. м. Неговата дейност ще се разгръща в 8 основни направления. В залите, които ще бъдат дооборудвани до месец в рамките на проекта, малчуганите ще могат да изучават гайда, кавал и български народни танци. Специален акцент в работата на новото културно-просветно и спортно средище ще бъде стимулирането на талантите на децата в предучилищна възраст. В комплекса ще се помещават и школи по тенис на маса, борба, бойни изкуства и ракетомоделизъм. Той ще разполага и с фитнес център, както и с логопедичен кабинет. Оборудван е с камери за външно и вътрешно видеонаблюдение, чиято цел е превенцията на кражбите и вандалските набези.
Огромният двор към сградата предоставя различни възможности за игра и отдих на посетителите. Там са изградени беседки, сух фонтан, чешмички, модерна детска площадка, открита сцена, пейки, кътове за игра на табла и шах, интерактивен полигон. Дворът е добре осветен, за да може да се ползва по предназначение и в тъмната част на денонощието. Освен видеонаблюдението на обекта предстои да бъде назначена и денонощна жива охрана. Всички свободни пространства ще бъдат затревени с райграс и зацветени.

barometar.net