Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

С внушително шествие започна фестивала „Марцианопол – животът в древния град“

shestvie-marzianopolС внушително шествие на общо 7 групи за исторически възстановки в Девня започна третото издание на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“. Над 100 реенактори от България и Румъния ще се изявяват на арената на античния амфитеатър този уикенд, а публиката има възможността да участва активно във фестивалната програма.
Специални гости на събитието бяха народните представители от ПП ГЕРБ д-р Емилия Милкова и Таня Петрова, кметът на Община Ветрино Димитър Димитров, кметът на варненския район „Младост“ Христо Христов, заместник-кметът на Община Вълчи дол Димитър Тодоров, председателят на Общински съвет – Суворово Данаил Йорданов, началникът на полицейското управление в Девня – гл. инспектор Байрам Нишад и др.
В приветствената си реч към публиката кметът на общината Свилен Шитов изтъкна, че за него е чест, че гости на фестивала са депутати, които са и членове на парламентарните комисии по култура и образование. „Руините на античния амфитеатър за трета поредна година отварят портал във времето, за да се пренесем в античното минало на нашия град, когато той е носил името Марцианопол.
Предстои ни да видим и най-вече да усетим духа на древното минало, да изпитаме онази тръпка от пътуването назад във времето, която ще ни накара да се почувстваме по-знаещи, одухотворени и горди, че сме наследници на велики цивилизации. Добре сте дошли на третото издание на фестивала „Марцианопол – животът в древния град!“, приветства множеството Свилен Шитов.
Първият фестивален ден започна с представяне на участниците: тракийци, римляни и варвари – цивилни и въоръжени, воини и роби, занаятчии и весталки, мъже, жени и деца, пременени в антични одежди.
Езически ритуал на древен жрец и птицегадател, който трябваше да измоли благоразположението на боговете, и мистичен тракийски танц в изпълнение на формация „Арт денс“ – Варна бяха сред другите акценти на експозиционната част.
Паралелно с това зрителите имаха възможността да разгледат лагерите на реенакторите, да си изковат реплики на антични монети, да изпробват грънчарските си умения, да стрелят с копие и лък и да опитат от вкусната римска кухня.
marzianopolПосетителите на фестивала се запознаха с бита и въоръжението на траки и римляни, които се биха на арената, гледаха конни демонстрации и гладиаторски боеве. Публиката имаше възможността да участва и в пазара на роби, за които стана ясно, че през Античността са били добре образовани и са можели да четат и да пишат. Жени и деца си накупиха слуги за по 50 стотинки и получиха като награда по една тракийска делва с вино.
Първият ден на „Марцианопол – животът в древния град“ завърши с томбола, в която участваха всички регистрирали се посетители.
Имената на късметлиите изтегли заместник-кметът Донка Йорданова. Те спечелиха мобилни телефони, тонколонки и други устройства, осигурени от спонсорите на фестивала: А 1, Оfiice 1 и Винпром Русе.

barometar.net