Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Емил Радев: През 2017 г. катастрофите в Европа са взели 25 300 жертви, щетите достигат 120 млрд. евро

emil-radev333.jpg25 300 души са изгубили живота си по европейските пътища през 2017 г. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в рамките на дискусията по проблемите на пътната безопасност, която организира съвместно със зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. В срещата взеха участие и зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, народният представител от ПП ГЕРБ Нели Петрова. В дискусията се включиха също кметът на Варна Иван Портних и заместникът му Тодор Иванов, комисар Бойко Рановски – началник-отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”, комисар Даниел Пашов – директор на ОД на МВР – Варна, представители на съда, на прокуратурата, на неправителствения сектор, на браншови организации, както и родители на пострадали при пътнотранспортни произшествия.
„Според предварителните статистически данни на ЕК за пътната безопасност през 2017 г. жертвите са само с 300 души по-малко спрямо данните за 2016 г. Въпреки че в сравнение с 2010 г. са регистрирани с 6200 смъртни случая по-малко (-20%), все още сме далеч от целта на ЕС между 2010 и 2020 г. броят на жертвите да бъде намален наполовина”, изтъкна Емил Радев. По думите му 135 000 души са били сериозно ранени на пътя през изминалата година, а социално-икономическите разходи във връзка с пътнотранспортните произшествия възлизат на около 120 млрд. евро годишно.
„Статистиката е категорична, че европейските пътища са най-безопасни в света със средно 49 смъртни случая на един милион жители през 2017 г., но за съжаление, България и Румъния са на дъното на класацията, съответно с 96 и 98 смъртни случая на всеки милион жители. Най-нисък е броят на жертвите в Швеция, Великобритания, Холандия и Дания”, отчете Радев.
„Само преди месец Еврокомисията представи пакет от мерки „Европа в движение”, като предлага обща рамка за пътна безопасност за периода 2021-2030 г. Детайлите по плана за действие и конкретните мерки ще бъдат уточнени с помощта на държавите-членки до средата на следващата година”, разясни Радев. Сред ключовите фактори за намаляване на инцидентите с превозни средства той открои по-доброто автомобилостроене, обновяването на инфраструктурата, ефективния контрол върху скоростта на пътя.
„През март тази година в Европа влезе в сила законодателството за електронното повикване в автомобилите (eCall), което автоматично информира спешните центрове в случай на сериозен инцидент на пътя и подава точната локация на превозното средство. Тази система вече е задължителна за леките коли и лекотоварните камиони, а първите автомобили, снабдени с нея, ще са на пътя още тази година”, увери българският евродепутат и уточни, че в резултат от тези мерки времето за реакция при спешни случаи ще бъде намалено с до 40% в градски райони и с до 50% в извънградски. Обмисля се включването и на други категории превозни средства в системата.
Според Радев предприетите законови промени у нас, които предвиждат пакет от три законопроекта – Закон за движението по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни превозни средства, позволяват ясно да се разграничат отговорностите на МВР и Министерството на транспорта. Българският евродепутат изрази позицията, че залагането на досега съществуващи подзаконови нормативни актове в новото законодателство ще даде по-голяма стабилност на закона, така че той да не бъде постоянно променян.
„Целта на промените е процедурите да станат по-ефективни, контролът да се завиши и да се ограничат корупционните практики”, обясни Емил Радев. По думите му пакетът от законодателни изменения обхваща и нови тенденции като например продажбата на части втора употреба, тъй като откраднатите автомобили все по-рядко се изнасят зад граница, а вместо това, се разкомплектоват и изнасят на части.
В качеството си на председател на работната група, която подготви законодателни промени, свързани с движението по пътищата, Красимир Ципов представи накратко предложения пакет от законопроекти. Той информира, че до момента са събрани над 400 страници с предложения. „Проведени досега са 4 обществени обсъждания – в София, Стара Загора, Благоевград и Бургас. Идеята е докрая на юни обсъжданията да продължат, а наесен законопроектите да влязат в Народното събрание. Законът за движение по пътищата вече е на 20 години. Променян е множество пъти. Основните цели, които сега сме заложили, са да има ясно разграничаване на компетенциите на различните министерства и ведомства. Задачата ни е да се постигне намаляване на пътнотранспортния травматизъм”, отчете зам.-министърът. Той постави акцент върху видеонаблюдението в автомобилите на пътна полиция като много добра антикорупционна мярка.
diskusia5Кметът Иван Портних приветства участниците в дискусията, като подчерта, че темата за пътната безопасност е изключително важна и трябва да бъде непрекъснато във фокуса на обществения диалог. „Община Варна работи по редица проекти, свързани с облекчаване на трафика – реализират се големи инфраструктурни обекти, които имат за цел да изведат движението от центъра, да създават възможности за по-бърз и лесен достъп до курортите и кварталите в града. Работи се и по въвеждането на синята зона, която трябва да реши проблема с паркирането в центъра и да освободи тротоарите от автомобили”, посочи кметът. Той акцентира и върху усилията в областта на превенцията и обучаването на младите хора по теми, свързани с безопасността на пътя. „Там наши партньори са детските градини, училищата, университетите, „Пътна полиция“ към ОД на МВР, неправителствения сектор и бизнеса“, допълни Иван Портних.
Народният представител Нели Петрова на свой ред отбеляза, че намаляването на катастрофите зависи от самосъзнанието на всеки един от участниците в движението. „Голяма част от шофьорите са твърде самонадеяни, затова законът трябва да бъде изключително строг и да гарантира ефективен контрол. За съжаление, все по-често зад волана сядат водачи след употреба на алкохол и наркотици, деца, откраднали ключовете за автомобила на родителите си”, припомни с горчивина варненският депутат, чиято дъщеря стана жертва на жестока катастрофа.
Зам-министърът на транспорта Ангел Попов информира, че се предвижда при инцидент на пътя да има възможност да се проследи в кой сервиз преди това е било отремонтирано моторното превозно средство.
Комисар Бойко Рановски уточни, че законовите промени предвиждат мерки срещу чужденците – нарушители на пътя. „На място ще можем да връчваме наказателните постановления”, допълни още той. „Предлагам чуждестранните граждани да бъдат третирани, както българските, и да не се изисква постоянен адрес на нарушителя”, коментира зам.-кметът Тодор Иванов, като визира зачестилите случаи на нарушения от страна на румънски шофьори във Варна. Той настоя в новия закон да бъде заложена по-широка база за работа и обучение в ранна детска възраст и предложи патрулните полицаи да работят с КАТ.
Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка подкрепи изцяло трите законопроекта, като повдигна темата за възможността на страната ни да бъдат отпуснати евросредства за тренажори и рискови полигони. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев се ангажира да отправи въпрос към настоящия комисар по транспорт. Иванов препоръча в България да се приложи подхода на Испания за намаляване на ПТП чрез монтиране на репери в опасни участъци и апелира да се преразгледат изискванията към обучението на водачите.
Своите предложения поставиха и велосипедисти, а Анелия Терзиева, майка на загиналия при катастрофа Никола Терзиев, настоя да бъдат сложени видеорегистратори във всяка българска кола. Тя призова в училищата у нас да залегне обучение по превенция на ПТП от първи до десети клас, както и да бъде въведен термин „пътно убийство”.

barometar.net