Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Жертвите на пътя са най-много в България и Румъния

Emil_Radev333.jpgБългария е на челните места е Европа по броя на жертвите в катастрофи. През изминалата година те са били 96 на 1 милион души, като единствено в Румъния са били с две повече. Средната стойност за ЕС е 49 загинали на един милион население, а страните с най-малко жертви са Швеция – 25, Великобритания – 28, Дания – 32. Данните бяха цитирани в ефира на Дарик Варна от евродепутата Емил Радев. Според него, за да намалеят инцидентите, трябва да се повиши контролът не само върху шофьорите, но и върху пътните полицаи и те да бъдат оборудвани с камери и микрофони.

„Когато няма възможност да избегнеш наказанието, ще се замислиш дали да караш на две водки или с превишена скорост. Трябва да има по-завишен контрол, тъй като превенцията от санкции я няма. Ниската събираемост на глобите оставя у нарушителите чувство за пълна безнаказаност. Не може и полуграмотни хора, които не могат да четат и не познават знаците, да вземат книжки”, коментира Радев. Той даде за пример Норвегия, където в началото на века е имало много жертви при катастрофи. Властите са намалили драстично броя им след поставяне на камери по пътищата. На засечените да се движат с висока скорост водачи глобите автоматично им се теглели от заплатите.

Според евродепутата предлаганите законопроекти, целящи да намалят жертвите на пътя, ще дадат нужния ефект. Те предвиждат също създаване на регистър за авточастите втора употреба, което да ограничи кражбите на коли. Измененията предвиждат още ремонтите да се извършват само в лицензирани сервизи и всички дейности да бъдат описвани в регистър. ЕС стартира пилотен проект, който ще следи за двойни стандарти при качеството на горивата в различните страни. „В България има голям процент контрабандно гориво, което не преминава през никакъв контрол”, добави Радев, информира dariknews.bg