Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

На Еньовден Девня се превърна във фолклорна танцова палитра

devnia-tЕмоционален, наситен и колоритен бе Еньовден в Девня, където навръх големия летен народен празник се проведе първият в историята на града танцов фестивал за любители „Фолклорна палитра“. Множество от жители и гости изпълни обновения градски парк, за да се наслади на продължилото цял ден веселие, организирано от Община Девня и с финансовата подкрепа на „Девня цимент“ АД. Изкуството на народния танц от различни фолклорни области на България бе претворено на сцената с много любов и мерак от общо 24 самодейни състава, които се включиха в девненската „Фолклорна палитра“.
Нестихващи аплодисменти, феерия от музика, танци, носии и дори знамения белязаха фестивала. Събитието, макар и за любители, се отличи с изключително майсторство и перфектна организация от страна на Община Девня. В своята приветствена реч кметът Свилен Шитов поздрави всички по повод празника Еньовден и изтъкна, че Девня е община с утвърдени фолклорни традиции, за което изказа сърдечни благодарности към един от специалните гости на фестивала – почетния гражданин на Девня Йордан Илиев. Той е хореограф на първия местен ансамбъл, поставил основите на танцовия фолклор в Долината на химията. В знак на благодарност г-н Илиев получи плакет от кмета.
„Днес всички вие ме върнахте в годините назад, но и ми осигурихте още няколко години живот. Да е жив и здрав българският фолклор – това е единствената ни надежда“, заяви г-н Илиев. Той благодари на ръководството на общината за хубавия празник и пожела на всички най-вече здраве.
Две странни случки съпътстваха фолклорния фестивал в Девня. shitov43456При тегленето на жребия за поредността на участниците на местния танцов клуб „Марциана“ му се падна честта да открие и първия, и втория етап на конкурса – две хора по избор на съставите и по една хореографска разработка на техните ръководители. И още едно знамение беляза танцовия фестивал. Въпреки че времето се беше навъсило и по всичко личеше, че всеки момент ще завали, при изявата на танцов клуб „Кипра“, която бе напълно автентична и с жива музика, небето изведнъж се изясни и еньовското слънце грейна… Всички 424 танцьори играха не само с хъс, но и с харизма, за да придадат позитивно настроение на стотиците зрители и за да впечатлят квалитетното жури.
Негов председател бе проф. д-р Даниела Дженева – главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“, а членове – доц. д-р Мария Кърджиева, преподавател по хореография във ВСУ „Черноризец Храбър“, и Христо Христов – хореограф в ансамбъл „Добруджа“.
Много атрактивен бе и третият кръг на конкурса – надиграване в ритъма на ръченицата, в който общо 7 двойки демонстрираха не само професионални умения, но и завидно сценично поведение, отличаващо се със своята артистична свобода.
Извън конкурсната част зрителите имаха възможността да се насладят на изпълненията на Детско-юношеския танцов ансамбъл „Девненче“, както и на професионалистите от орк. „Камчия“ – гр. Варна и певицата Снежина Иванова, които дотолкова вдигнаха градуса на настроението, че публиката изви хоро на няколко ката, докато журито умуваше кой как да награди.
Настъпи и кулминационният момент – церемонията по награждаването, която бе излъчена на живо във фейсбук страницата „Девня – древна и съвременна“. Грамоти, предметни, парични награди и лакомства раздаваха кметът Свилен Шитов, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, представителят на „Девня цимент“ АД Деница Делчева и журито.
Първото място в раздел „Хора́“ бе присъдено на Танцова група „Зорница“ при НЧ „Зора 1912“ – с. Чернево, община Суворово.
На второ място бе класиран Танцов клуб „Кипра“ при НЧ „Христо Ботев 1927“ – с. Кипра, община Девня.
На трета позиция се нареди Танцов състав „Калипетровци“ – с. Калипетрово, община Силистра.
В категорията „Хореографска разработка“ първенец стана Танцов клуб „Фолклорна палитра“ при СНЦ „Фолклорна палитра“ – гр. Варна.
Второто място отново бе присъдено на варненци и по-точно на Танцова школа „Колеви“.
Достойното трето място замина за село Николово, община Русе, където го отнесе Танцова формация „Липник“.
Присъдена бе и Специалната награда на кмета, която Свилен Шитов връчи на Представителна група на Клуб за български хора и танци „Войводи“ – гр. Варна.
Наградата на спонсора „Девня цимент“ АД бе връчена на Клуб за народни танци „Джумалийци“ – гр. Търговище от представителя на завода Деница Делчева.
Ръководителят на „Джумалийци“ Стамен Стаменов получи торба за цимент, пълна с лакомства
Наградата на журито отиде при Клуб по народни танци „Фолклорница“ към НЧ „Алеко Константинов 1884“ – гр. Провадия.
Призът за най-емоционална група безапелационно попадна там, където му е мястото – в ръцете на Танцов клуб „Емоция“ при НЧ „Отец Паисий 1928“ – гр. Девня.
Отличието за най-многобройна група бе присъдено на Клуб по български народни танци „Чанове“ – гр. Варна.
В раздел „Надиграване в ритъма на ръченицата“ първото място спечели Клуб по български народни танци „Настроение“ – гр. Варна в лицето на двойката Пламена Ангелова и Веселин Николов.
На второ се класираха представителите на Танцов клуб „Марциана“ – гр. Девня – Надежда Атанасова и Мартин Стоянов.
Трето място заеха Валентина Тодорова и Радомир Йорданов от Танцов състав „Златен клас“ – с. Победа, община Добричка.
Всички останали състави получиха грамоти за участие във фестивала.

barometar.net