Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Нарастващото напрежение в търговията забави икономическия растеж в еврозоната

money_pari_banka_evropaИкономическият растеж в еврозоната се е забавил през второто тримесечие, съобщиха официални данни, загрижени, че световното търговско напрежение, подхранвано от Вашингтон, може да навреди на европейската икономика. Големите икономически институции – включително Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) предупредиха, че растежът в еврозоната е застрашен поради нарастващия протекционизъм, произтичащ от политиката „Америка на първо място“ на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Последните данни на статистическата агенция Евростат потвърдиха опасенията, като растежът на единната валута в 19 страни на блока се е понижил с 0,3% от април до юни, с под 0,4% през предходното тримесечие.

В годишната база данни икономическият растеж в еврозоната е достигнал 2,1%, като е далеч по-нисък от 2,5% през предходното тримесечие, а също и по-слаб от прогнозите на анализаторите. „Търговската несигурност изглежда вече има значителен ефект върху икономиката на еврозоната през второто тримесечие“, каза Берт Колийн, старши икономист в „ING bank. „Докато влиянието върху реалния растеж на износа все още е малко през второто тримесечие, факторът доверие расте“, добави той.

Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги вече предупреди, че „опасността от протекционизъм“ представлява „значителен“ риск за растежа в еврозоната.

Главният икономист на МВФ Морис Обстфелд предупреди този месец, че „рискът напрежението в търговията да ескалира още … е най-голямата заплаха за глобалния растеж в близко бъдеще“.

-Предпазливост на ЕЦБ-

Данните пристигнаха дни след като Европейският съюз и САЩ обявиха примирие за търговска война след преговорите в Белия дом, но според анализатори споразумението е крехко и спадът все още е реална заплаха.

Доверието ще бъде подложено на изпитание и от данните за инфлацията, които показват, че границата от 2% на ЕЦБ е превишена.

Евростат посочи, че инфлацията в еврозоната се е увеличила през юли до 2,1% поради високите цени на енергията. Това става малко по-бързо от прогнозите на анализаторите.

АФП