Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Варна – град на малките чудеса и трамплин на младите за чужбина

Ivo_3Във Варна понякога се случват малки чудеса. След като написах за огромните храсти, запречили тротоара на улица Македония, /до Руското консулство/ след два часа – те бяха отсечени. Случайност или не – останаха само бабуните по тротоара, образували се от корените на дърветата. Докато вървях по улица Марин Дринов и гледах как с огромно закъснение косят избуял около метър треволяк, видях познат бизнесмен, който отиваше на работа с колело. Стана ми приятно, за миг си представих, че живея в холандски град, в който хората не пътуват по 1 /един/ в колата си, не замърсяват въздуха – а карат колелета или вървят пеша. Във Варна традицията е друга. Повечето варненци ги мързи да изминат и 1 километър пеша. Те ходят навсякъде с колите се, а мой приятел веднъж ми се похвали, че с жена си отишли на разходка до Втора буна. „Отидохме до буната с колата, погледахме морето, изпушихме по цигара и се прибрахме!“ – ми каза. „Да ти имам разходката!“ – му отговорих.

Във Варна усилията на местната власт са насочени към подобряване условията за шофиране. В момента усилено се ремонтира малка отсечка от улица Бенковска, започната е улица Баба Тонка / с мравешки темпове/, приключи ремонта на бул. Цар Освободител /до ИУ/, в квартал Аспарухово бяха asparuhovo-proektiзавършени големи инфраструктурни обекти, работи се по разширението на булевард Левски. Тази година Варна има рекорден бюджет за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа – 116 086 827 лева. Това би трябвало да означава повече ремонтирани улици и булеварди. За тротоарите – ще се чака! Пешеходците ще стиснат зъби и ще внимават да не изкълчат крак, а майките с колички ще лавират, като скиори между паркираните коли и стърчащите плочки.

Дърветата в града бяха подкастрени, къде удачно – къде не, но улиците се отвориха, придобиха широта. Момчетата с валяците не лепят афиши, където им скимне, има специални места за това. През лятото контейнерите с боклук често са пълни – но по-малко от изминали години, когато бяха препълнени и миришеха ужасно. Младите имат своите места, където се срещат – липсва място само за скейтърите, които карат на една алея в Морската градина и до градската библиотека. Общината може да помисли за тях и да им направи скейтпарк.

IT-ivan-portnihИнвестиции и работна ръка във Варна няма. Вече е ясно, че крупен инвеститор няма да построи завод тук – няма да намери специалисти и работници. По тази причина кметът Иван Портних насочи усилията си към създаване на благоприятна работна среда на IT сектора и аутсорсинга. И усилията му дадоха резултат – Варна е в тройката на най-търсените градове за реализация на аутсорсинг. Варна ще бъде и Европейска столица на спорта – също радваща новина.

За съжаление младите хора използват Варна, като стъпало в кариерата си. Идват от други градове и села, завършват висше образование и отиват да работят в чужбина. Тези, които остават във Варна живеят на висок наем, разчитат на помощ от родителите си и работят за 300-400 евро. Такава е пазарната реалност у нас – само в определени сектори се получават по-високи заплати. Как да задържиш млад човек във Варна, когато квартирата му е 300 лева, храната минимум 300 лева, а заплатата –  700 лева? А дрехи, козметика, забавления, излизане с приятели – за тях откъде пари?

Бизнесът във Варна не е в цветущо здраве. Малкият и средният са в кома, добре е само едрият бизнес. Марешки, Узунов, Планекс, Комфорт, ТИМ, Хепи – големите „динозаври“ са добре. Но както написах в предния материал – животът следва неумолимо своя ход и малкият човек е безсилен да промени нещо. Не му остава нищо друго освен да работи и да се моли да е добре със здравето. За да издържи продължаващият див капитализъм, който владее България.

Иво Югов

barometar.net