Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

НФСБ ще гласува против смяната на тримата министри

Valeri-SimeonovДепутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ ще гласуват против смяната на министрите на регионалното развитие, на транспорта и на МВР – Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, които подадоха оставки заради трагедията с автобусната катастрофа край Своге. Това се казва в декларация на формацията. Решението беше взето след двудневно заседание на ръководството на НФСБ в Слънчев бряг. В петък Симеонов заяви, че оттеглянето на тримата от кабинета не е съгласувано с коалиционните партньори от „Обединените патриоти“ и заради това свиква ръководството, за да решат дали да останат в коалицията, информира capital.bg

Приетият документ, озаглавен „България над всичко“ или „Рейтингът над всичко“, критикува „едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите“. Въпросът обаче дали партията ще напусне управлението е оставен за понеделник, когато ще бъде огласена окончателната позиция на ръководството за коалиционните взаимоотношения.

В декларацията се посочва, че „нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата на правителството“. „Всяко едно ново назначение изисква време за опознаване на ресора и изграждане на ефективни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи ръководни постове, пораждат временно напрежение и парализа в цели ресори“, заявяват от НФСБ. В декларацията се казва също, че уволненията „не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения“.

Според НФСБ тримата министри не бива да носят политическа отговорност, защото нямат пряка вина за катастрофата, в която загинаха 17 души, а основната причина за нея е грешка на водача на автобуса. Партията на Симеонов смята, че с оставките на министрите премиерът „цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг“.

„За всеки нормално мислещ човек е съмнително дали причината за трагичния инцидент в Своге е некачествена асфалтова настилка, при условие че буквално вчера бяха взети проби за изследвания, а резултатите ще бъдат готови след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след трагедията от некомпетентни журналисти и удобно бе поета от опозицията и от част от управляващите“, се казва в декларацията.

В нея се описват по-важните смени в третото правителство на Борисов, които според коалиционните му партньори от НФСБ са необосновани и направени под „външен натиск“. Според Валери Симеонов и съпартийците му към подалия оставка бивш здравен министър Николай Петров, към депутата Делян Добрев и други представители на ГЕРБ в изпълнителната и законодателната власт, около които бяха изнесени предизвикали скандали данни, са отправени „неоснователни обвинения“.

„През последните месеци, напипваща уязвимостта на ръководството на ГЕРБ, БСП определя политическия дневен ред на държавата, провокирайки скандал след скандал“, посочват от НФСБ.

Конфликтът на Валери Симеонов с министъра на туризма Николина Ангелкова, за чиято смяна вицепремиерът отдавна настоява, също е отбелязан: „В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до САЩ и обществеността в крайна сметка не разбра коя е благотворителната фирма, поела разноските за това удоволствие.“

Във финала на пространната декларация на НФСБ се казва:
„Държавното управление неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко сънародници. Този модел на управление отблъсква както симпатизантите на управляващите партии, така и онези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат очаквания, но не виждат сериозни промени.

Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!

Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие.

НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.“