Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Спецпрокуратурата погна и скандалния бизнесмен Миню Стайков

minio-staikovСпециализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в във „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД, собственост на скандалния бизнесмен Миню Стайков, съобщава БГНЕС. Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС. Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари – в периода 2009г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари. Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

Вестник „Сега“ разказва част от историята на Миню Стайков в публикация от 2000 г.:

„В един ресторант в Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Интересът на премиера към тази тема не е нов. Една година преди това приятели му дали информация за огромен контрабанден канал и Костов поискал подробна справка за количествата спирт и за начините за внос в България.

Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев изпълнява поръката на премиера и праща доклад на МВР-шефа Богомил Бонев за контрабандни канали за внос и износ на алкохол. Иван Костов е силно заинтригуван и нарежда каналите да бъдат разбити. Кирил Радев пък иска 6 месеца време, извънредни пълномощия и пълно съдействие от институциите, които имат отношение към разследването на контрабандните канали. Даден му е карт-бланш. Сформира се специален щаб от НСБОП, НСС, ДНСП, НСГП, митниците, комитета по стандартизация. В доклада на първо място е „СИС индустрийс“. Споменават се още белгийската фирма СОКСЕР, която е сред утвърдените производители на спирт в Европа, „Синхрон инвест“.

„СИС Индъстрис“ е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен от Миню Стайков Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките „Савой клуб“, „Венец“, „Карнобат“, „МакКой“.

„СИС Индъстрис“ е един от основните дарители на фондация „Бъдеще за България“ на премиершата Елена Костова. „Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път“, обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка. Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър – дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар.“

Проблеми с правосъдието многократно имаше и синът на Миню Стайков – Стайко. Преди няколко години той беше обявен за общонационално издирване във връзка с операция „Захарно петле“. Спецоперацията бе насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления в размер на няколко милиона лева. След няколко месеца Стайко Стайков се предаде доброволно.

През 2003 г. Миню Стайков получи юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“ като радетел за тракийската кауза и спонсор. Наградата му бе връчена лично от президента Георги Първанов. Година по-късно държавният глава посети лично винпрома в Карнобат за откриване на нови технологични линии и получи като официален подарък ловна пушка с колекционерска стойност. Част от медиите тогава изтълкуваха събитията като подпомагане на Първанов към Стайков с цел легитимиране на имиджово позициониране на бизнесмена в обществото.
Вестник Стандарт допълва образа на Миню Стайков, известен в Карнобат, като Миню Апаша: “ Миню Стайков ли? Прякорът му сам говори за него. Ако му е чиста работата, щяха ли да му викат Апаша? Така реагират хората в Карнобат, щом чуят името на собственика на „СИС Ииндустрийс“. Никой в родния град на Стайков не смее да говори на висок глас за него. Въпреки че в Карнобат, където почти нищо не се случва, клюките за Миню Апаша и фирмата му са най-вълнуващата тема за разговор. Всичко свързано с него, се разказва под сурдинка. И със страх. Негов е половината град. Освен винпрома в село Венец притежава огромен цех за дестилация на спирт в с. Церковски, в който е инвестирал 10 млн. евро, държи и мелница в същото село, в момента строи втора. Има над 10 000 дка лозов масив край Карнобат. Върти и ресторант „Савой клуб“ на пъпа на града, нает от общината срещу символична сума. Почти няма семейство в града, от което поне един човек да не работи във фирмите му.“

През 2010 г. депутатите от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков напуснаха комисиите, които оглавяваха в Народното събрание заради скандал със Закона за наркотичните вещества. Това препоръча временна парламентарна комисия, която трябваше да изясни как в „Държавен вестник“ е обнародвана поправка в закона, с която дефакто се разрешаваше реклама с изображения на наркотици и обслужваше реклама с марихуана на водката „Мери Джейн“, произвеждана от Миню Стайков. С поправката в закона за наркотичните вещества беше свързано и името на Лъчезар Иванов. Цветан Цветанов е бил информиран за среща между Лъчезар Иванов и Миню Стайков, собственик на „СИС индъстрийз”.

На снимката – Георги Първанов и Миню Стайков