Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Борисов и Нинова договориха изборите, хванаха Радев в крачка. Премиерът разтваря Кесията за вота

kornelia-ninova33Корнелия Нинова и Бойко Борисов са се разбрали за предсрочни парламентарни избори. Те ще бъдат проведени по формулата „две в едно“ заедно с вота за европарламент. Б.Б. тутакси обяви във Варна, че ВДИГА ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, електорален корпус на ГЕРБ, с 10%., пише bgsniper.com

„Бойко и Нинова започнаха договорките за предсрочните избори още преди лятната ваканция, но се договориха в края на август след срива на Търговския регистър, когато шефът се притесняваше, че руски хакери му дават знак от Путин да си ходи заради бавенето на топката за „Белене““, заяви източник от близкото обкръжение на лидера на ГЕРБ.

Двамата лидери очевидно хванаха в крачка президента Румен Радев, който все още не е готов с проекта за „пропрезидентска партия“, по който работят началникът на кабинета му Иво Христов и секретарят по развитието на регионите и инфраструктурата Николай Копринков.

След изненадващото тв обръщение в навечерието на новия политически сезон Р.Р. не спира да повтаря, че „предсрочни парламентарни избори сега не са необходими, тъй като няма да създадат ново мнозинство, което всички очакваме“.

„Той каза, че сега не е моментът за избори, но ако има една нова партия, това вече ще е друго. Хващайте нюансите“, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с волейболните национали във Варна по повод думите на президента, че няма нужда от предсрочни избори.

„Президентът Радев е доста изнервен. Той не е проблем за ГЕРБ. Радев е проблем и той ще става още по-голям проблем за БСП“, каза Цветан Цветанов в ефира на bTV след Съвета на коалицията.

Очевидно внушението, което се опитват да пласират последователно Цветанов и Борисов е, че Румен Радев ще прави „пропрезиднтска партия“, докато е действащ държавен глава и ще откъсне електорат от БСП. Отровно послание.

Междувременно след вчерашния Съвет на коалицията и пазарлъка за оставките и новите министри „патриотите“ изведнъж станаха потресаващо единни и сплотени.

„Политическият съвет на коалиция от партии „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ одобрява и подкрепя дейността на председателя и ръководството на парламентарната група (Волен Сидеров – беал.ред.), както и на представителите на коалицията – членове на Министерския съвет (Красимир Каракачанов и Валери Симеонов – бел.ред.)“, пише в позиция на Политическия съвет на „малката коалиция“, одобрена на заседание днес.

Това „внезапно единсво“ може да провали схемата на Пеевски да създаде предизборна коалиция между НФСБ и СДС, а оттам и да отмени или коригира договорката за коалиция „Пеевски-Борисов-IV“. Информацията, която след Позицията идва откъм „патриотите“ сочи за общо явяване на изборите.

В същото време Корнелия Нинова вече стартира дълга предкампания от СПА центъра в с. Баня край Разлог. „До края на декември БСП трябва да стъпи във всяка българска община с „Визия за България“, ние предлагаме разговор за бъдещето, а не партийна свада за настоящето“, отсече лидерът на БСП по време на брифинга в центъра на с. Баня днес.

Междувременно Бойко Борисов тръгна из страната да открива „нови обекти“. „Докато онези са на СПА центрове, ние какво правим. Те светлото бъдеще си го представят така, някога, докато ние сега го създаваме. То е днес“, заяви премиерът при откриването на IT училището на бъдещето в кв. „Меден рудник“ в Бургас във връзка с двудневния семинар на социалистите в четиризвезден СПА хотел в с. Баня край Разлог.

Предсрочни парламентарни избори едновременно с евровота по принцип са по-изгодни за ГЕРБ, тъй като БСП по-трудно мобилизира електората си за този вид избори.

„Червени“ социолози и политолози като Андрей Райчев и Кънчо Стойчев са убедили явно Корнелия Нинова, че ще успее с „Визия за България“ и мощна кампания да вдигне избирателите на партията и дори да разшири електоралната периферия.

„Червените шамани“ вече бият барабаните – „монархът е уморен“, „ГЕРБ няма нови идеи“, „липсата на реформи може да свали правителството“. Очевидно чакат милионни поръчки, ако Корнелия Нинова най-сетне стане премиер.

Президентът изглежда ще се окаже прав. ГЕРБ по всяка вероятност ще запази преднината си от 4-5% и ще има различни варианти за коалиция, но пък знае ли Румен Радев за какво още са се договорили Борисов и Нинова.

Всъщност най-неправдоподобен е пласментът на Елена Йончева – „ГЕРБ си отива!“. Това повече прилича на женски вопъл, отколкото на слоган-послание. Изненадани сме – Елена Йончева чу ли от Шамил Басаев – „Путин си отива!“. Скочи му по мерзък начин, бастисаха го, но скочи. Такива като Путин и Борисов не си отиват „просто така“.

Бойко Борисов наистина няма да си отиде просто така, точно защото винаги е готов да хвърли оставка – видяха го всички политически играчи през 2013г. след мачкането по улиците и скандирането „Борисов, курво!“. Само с формула „Всички срещу ГЕРБ“ като за избора на Р.Р. може да стане, но след договорката на „Борисов-Нинова“ и изолирането на Радев това е малко вероятно.