Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Методи Андреев: Борисов изпитва комплекс от Путин

putin_borisovПремиерът Бойко Борисов изпитва комплекс от Владимир Путин. Затова премиерът подмина с мълчание лъжите на руския президент по отношение на ролята на България при спирането на проекта „Южен поток“. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ методи Андреев. Ето какво още сподели той:

Г-н Андреев, какво се случва в редиците на Патриотите?

Те сами си казаха, че тяхната коалиция е само за властта. В крайна сметка, ако действително са патриоти, би трябвало да се разграничат от позицията на Волен Сидеров. Тя е открито антиевропейска и проруска, т. е. не българска. Свидетели сме на един нормален разпад на коалиция , създадена само в името на властта. Ясно е, че при тях патриотизма е бил на втори план. Ясно е, че там са се събрали огън и вода. А такива агрегатни състояния съвместно не могат да съществуват.

Ако трябва да заемете страна, кой би била тя?

Смятам, че Валери Симеонов е прав. Той многократно е доказвал, че говори неща, които след това изпълнява. От този скандал смятам, че печеливш ще е Симеонов.

Ще могат ли Валери Симеонов и Волен Сидеров да продължат заедно?

Могат, ако продължат да са заедно заради консумацията на власт. Безспорно е, че това не е нормално. Не е нормално ЕНП да бъде заедно с хора, които не изповядват евроатлантически ценности. Затова съм казвал, че първото управление на Борисов е надежда, второто- разочарование, а третото ще е катастрофа. Натам отиват нещата. Държавата отива към катастрофа.

Чу се, че кандидатурата на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР предизвика това разединение сред патриотите.

Възможно е. Не мога да сложа всички патриоти под една шапка. Ясно е, че Светлозар Лазаров, ако е имал официална кандидатура за този пост, то тя е била на Волен Сидеров. Между другото Валери Симеонов се изказа негативно за тази кандидатура. Той каза, че над Светлозар Лазаров тегне миналото от злополучната акция в Лясковец. Не зная дали Сидеров е най-консервативният политик, както го изкарва Борислав Цеков-негов евентуален бъдещ коалиционен партьор, който е съветник на президента. Но е най-разпознаваемият политик, който много често попада в центъра на различни скандали. Той има рядката дарба чрез скандал да прави политика. Ето, че спряха излъчването на телевизия „Алфа“. Нищо чудно да се използва този претекст, за да може Волен Сидеров да избегне отлъчването му от коалицията. Така ще има повод сам да я напусне. Очевидно е, че той не може да бъде повече с тези хора и от това да измъкне някакви дивиденти. Трябва да е ясно кой какво защитава в тази коалиция, за да знаят хората.

Социолози наскоро казаха, че премиерът Бойко Борисов си е върнал властта, след като се скара за убийството на Виктория Маринова и привика посланиците. И вие ли мислите така?

Не зная дали си е върнал властта, но ако тези социолози претендират да бъдат аналитични, те трябва да разглеждат събитията във времето. Нека да съпоставим две събития, случили се с разлика от една седмица. Борисов действително реагира на убийството като премиер, който е обиден. Той може да създаде такова усещане.

Но вероятно имаше това право?

Смятам, че малко се преигра с убийството на Виктория Маринова, изкарвайки я жертва на поръчково убийство заради работата й. Подобна теза трудно може да се каже още първия ден. Но подобно съмнение в България е първото, което минава през мисълта ни, защото има няколко десетки неразкрити поръчкови убийства. Споменете си за последните две. С едното-това на данъчния Иво Стаменов лично Борисов се ангажира, да се отговори на това предизвикателство с цялата мощ на държавата. Досега не съм видял такова нещо. Второто убийство е на гербаджията – бизнесмен от Велико Търново Петър Христов. Хората са чувствителни на тема убийство на известен човек.

Защо убийството на Виктория беше причислено към поръчковите, а не към битовите?

Реакцията се базира на е на създадения имидж на България като най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Като държавата с най-много неразкрити поръчкови убийства. Ние сме страната с най-ниско доверие на хората в съдебната власт и прокуратурата. Ние сме страната, която редовно сочат, че е без върховенство на закона. Борсов реагира като засегнат премиер, но той не може да се сърди на хората. И аз щях да похваля Бойко Борисов, ако по същия начин бе реагирал на едно друго събитие.

Кое имате предвид?

На клеветите на руския президент Владимир Путин по отношение на ролята на България за спиране на „Южен поток“, изречени в сърцето на Европа- Виена. Той си позволи да излъже и да каже, че България е виновна за спирането на този изключително скъп проект. И че България не може да защити своя интерес. В прав текст ни каза ,че ние сме зависими от чужди интереси. Това каза Путин. Това не е вярно и като българин се чувствам обиден. Самият Борисов от трибуната на народното събрание четеше безумния договор за строителството на „Южен поток“. И самият той коментира, че това е безумен договор. Вместо цялата държава-премиер, президент, външен министър, парламент да реагират на тази явна клевета, цареше пълно мълчание.

Какво според вас е трябвало да се направи?

Да се изпрати остра позиция до руския посланик и до всички посолства. Викането на посланици е тоталитарен рефлекс на Борисов от времето, когато е бил член на комунистическата партия. Виждал е как Тодор Живкова е правил същото. Можеше да прати позиция до всички посланици. Изводът е ясен-Путин може да се гаври с България. Личи си, че Борисов има комплекс от Путин. Той не може да защити авторитетът на страната от Путин. Видяхме това и при неговото посещение при руския президент. Той се извини за „ Южен поток“, а това е недопустимо. България изпълни разпоредбите на ЕС и се съобрази с европейското законодателство и европейски принципи. Още тогава се видя, че Борисов има комплекс, което вреди на авторитета на България. А ако реакциите на медиите бяха такива за убийството на тв водещата ,то те сигурно бяха провокирани от странното мълчание на България спрямо клеветите, които Путин каза за страната ни.

Интервю на Катя Илиева

frognews.bg