Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.02.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7369
GBPGBP12.2241
CHFCHF11.7247

Анкета

Доволни ли сте от темпа на работа на фирмите, които ремонтират варненските улици?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България

donald-trump44Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на горива в България са предприели действия, с които лично президентът на САЩ Доналд Тръмп да попита българският премиер Бойко Борисов дали има протекции от страна на България за руската компания „Лукойл“. В края на миналата година в Румъния е тиражиран материал, озаглавен въпросително „Българското правителство лобира ли за концерна Лукойл?“. Публикацията е на „Радио Свободна Европа“ в Румъния. Други медии в северната ни съседка също тиражират темата. Едно от заглавията е: „Българското правителство – агент на Лукойл“.

В статията се цитира Българската асоциация на търговците и превозвачите, които обвиняват правителството на Борисов в лобирането за руската „Лукойл“. „Радио Свободна Европа“ –Румъния съобщава, че Асоциацията, която включва малки и средни предприятия, предупреждава за съществуването на таен картел между държавата и руския концерн – собственик на най-голямата рафинерия на Балканите – „Лукойл-Нефтохим Бургас“. Радиото информира, че тя държи над 80% от капацитета на митническите складове за петролни продукти и мрежа от 220 бензиностанции.

Президентът на Асоциацията Иван Кашилски заявява, че чрез администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който ще се срещне с премиера Бойко Борисов през януари, ще повдигне въпроса за лобирането в полза на руския концерн.

Симо Симов от Асоциацията на търговците и превозвачите на горива коментира за медията, че в България новият регламент за търговията с такива продукти съдържа лобистки разпоредби, които служат на интересите на най-големия играч на пазара – „Лукойл“. „Правителството на Борисов се интересува от поддържането на високи цени на петролните продукти, защото повече средства от акциза и ДДС отиват в бюджета“, твърди Симов.

В подкрепа на обвиненията си той заявява, че компания с бизнес обем от само един милион лева (500 000 евро) ще трябва да плати гаранция на Министерството на финансите в размер на 500 000 лева (250 000 евро) – идентична е гаранцията на руския концерн. По този начин някои от по-малките компании, които са естествен регулатор на цените, ще бъдат премахнати. Според дребния бизнес с горива обяснението, че новият регламент има за цел да се бори с незаконната търговия, не е убедителен, тъй като държавата има много други лостове за спиране на контрабандата и фиктивният износ. Не малките бензиностанции създават проблеми, а производители, вносители и собственици на митнически складове.

Цитиран е и лидерът на парламентарната партия „Воля“ Веселин Марешки, който твърди, че „Лукойл“ печели милиарди, но за две години не е платил нито лев в държавния бюджет. „Изглежда, че ние спонсорираме руските пенсионери с пари от горивата, произведени в рафинерия в Бургас“, казва той в интервю, отговаряйки на обвиненията на шефа на Лукойл България Валентин Златев, че продава евтини бензини и дизел, за да натрупва политически капитал.