Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Портних – Йорданов – 101:6. А пита ли някой защо младите бягат от клетата Варна?

portnih-remontВ групата „Аз обичам Варна“ във фейсбук започна гласуване, което прерасна в ожесточена дискусия. Въпросът: „Кой е по-добър кмет на Варна: Иван Портних или Кирил Йорданов?“, предизвика над 300 варненци да изкажат мнението си и да спорят помежду си. 101 от тях смятат, че по-добрия кмет е Иван Портних, а само 6 гласуват за Кирил Йорданов. Това сравняване на двамата започва да става досадно и безмислено. С просто око се вижда, какво направи Иван Портних и екипа му за 5 години и какво „наследство“ остави Кирил Йорданов. И се пресели да живее в София. Няма база за сравнение, няма смисъл за N-ти път да се изброяват бакиите на Йорданов, постиженията на Портних и грешките му.

 Варна изостана от Бургас и Пловдив, във Варна няма инвестиции /защото няма  работна ръка/, във Варна на почит са услугите и търговията. Така е било винаги, така и ще бъде. Варна е търговски град, свързан с морето, но пристанището ни е лилипут в сравнение със Солун и Констанца, задмина го и бургаското. Къде е държавата 30 години и остави варненското пристанище да крета, къде е митичния Интермодален терминал? Във Варна се ремонтират булеварди и улици, но при средна заплата от 800 лв. – младите хора бягат в чужбина със скоростта на светлината. Няма как млад човек от друг град да оцелее във Варна с тази заплата. Квартира, храна, сметки, дрехи – младите се прибират по родните места или бягат от Варна. Морската ни столица е в задънена улица – подобрява се инфраструктурата, завърнаха се Kiro-Slanzeчуждите туристи, но доходите са ниски. Големият бизнес уби малкия, предприемчивостта на варненци бе унищожена. Няма го онзи ентусиазъм от 90-те, когато хиляди варненци правеха малък бизнес и живееха добре. Олигархията властва! И който и да е кмет на Варна, не може да пребори един от стадиите на капитализма, когато дребния търговец е доведен до фалит и започва работа, като наемник при големия. Това е реалността.

 А Иван Портних може да бъде сравняван с този, който е кмет на Варна след него. Кирил Йорданов /след първия си мандат/ е срам за Варна и пример как един управленец се самозабравя, залъгва варненци с кухи фрази и напудрени интервюта, докато града запада.

barometar.net