Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорката, която иска да овладее ”Дунарит”

Peevski-OhranaНай-близкият адвокат на Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициент на офшорката „Виафот“ (Viafot Ltd.), регистрирана на Британските вирджински острови. Това показват данни от Панамските документи, пише Биволъ, позовавайки се на документи, получени след достъп по споразумение с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и Зюддойче цайтунг.

„Виафот“ е собственик на българската фирма „Виафот Инвестмънт България“, която от две години прави опити да превземе русенския оръжеен завод „Дунарит“ с целия инструментариум на държавата. Собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев се оплака в телевизионно интервю, че след като се е съгласил да влезе в собствеността на завода, срещу него се е стоварила цяла репресивна машина в лицето на прокуратурата и НАП. Срещу бизнесмена и сина му е имало и опит за физическо покушение.

Собствеността на „Дунарит“ се свързва с бившия собственик на банката КТБ Цветан Василев, а „Виафот“ с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. Двамата бяха близки до 2014 г., когато между тях настъпи конфликт, за разпределението на капиталите и активите на банката, довел до краха на КТБ. Последва преразпределение на активите, повече приличащо на разграбване. Оръжейният завод „Дунарит“, който е печеливш, остана в сферата на влияние на Василев, а домогванията срещу него са логично продължение на войната за наследството на КТБ, в която фирмите, свързвани с Пеевски, имат пълна подкрепа от държавата.