Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Варна очаква над 90 млн. лева европейски средства в бюджета на общината за 2019 г.

varna obshtinaНад 90 млн. лева в бюджета на община Варна за 2019 г. ще бъдат осигурени от европейски проекти и програми. Те са с около 11 млн. лева повече в сравнение с миналата година. Това показва разчетът на средствата от Европейския съюз на община Варна, който беше приет от членовете на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. През 2019 г с европейски средства предстои да бъде извършена модернизация на Пречиствателната станция за отпадъчни води в к.к. „Златни пясъци“ на стойност 23 млн. лева. Друг мащабен проект е този за рибарското пристанище „Карантината“, за който са осигурени 13 млн. лева европейско финансиране. През тази година ще продължат също основните ремонти в няколко варненски училища, финансирани по ОП „Региони в растеж“.

По същата програма се изпълнява и проектът е за благоустройство и естетизация на градската среда. Ремонтните дейности по някои от обектите, включени в проекта, са към своя край, но други ще бъдат направени през тази година. Сред тях е обновяването на Морската градина – монтиране на ново осветление, изграждане на нови площадки за спорт, обособяване на кътове за отдих.

През тази година предстои общината да защити няколко проекта за града, които ще бъдат финансирани по ОП „Региони в растеж“. Един от тях е за реставрация, консервация и социализация на туристически обекти, като индикативната стойност на проекта е близо 9,8 млн. лева. Проектното предложение предвижда реставрация на Аладжа манастир и включване на туристически атракции.

Общината очаква да получи европейско финансиране и за ремонта на приюта за бездомници. Проектът на стойност 2,47 млн. лева вече е подаден в управляващия орган. След като получи одобрение и бъде подписан договорът, ще може да започне изпълнението на проекта.