Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Друг е скандалът, който убива България, „Банов“ е следствие

boil_banovБСП се радва, че е изнервило силно мастодонта ГЕРБ. Хората на Борисов се хвърлят на амбразурата, пред камерите и микрофоните. Треска ги тресе – може да им измъкнат кокала. Затова в партията е обявена тотална мобилизация, пропагандната машина работи на пълни обороти. Няма никакво съмнение, че действията на министър Банов са недопустими. Ясно е също, че това е модел, а не изключение. Както и че матрицата е зададена преди трийсетина години и прилагана от всички управлявали досега.

Никой обаче не говори за това. Предпочитат се нападки и замеряния с обиди. Повече от всичко се говори за морал, че са прекрачени граници. И го казват хора, които отдавна са олицетворение на политически разврат и морален разпад. Същите тези недоумяват, защо се вдига толкова шум за „някакви си“ 700 000 лева. Нищо парА! Представяте ли си?!

Какво прави Банов в тази ситуация. Банов първо реагира цивилизовано, като обяви, че ще подаде оставка. Това го направи по линия на домашното възпитание. След това тръгна по партийната линия и почна да се излага. Не подаде оставка, почна да се обяснява, а накрая се представи за жертва и се опита да ни разплаче с тревогите си, че в училището, където учело детето му се подигравали, че бил министър. Ами да го изпрати в Лондон или Париж, колко му е. Колегата му Горанов как избави децата си от стреса след пернишкото земетресение, като се премести с тях в луксозен имот на кръстника. Ако Банов няма подходящ кръстник – да си намери. За подходящ подпис под подходящ документ все ще се навие някой. Има и друго решение на „тежкия проблем“: напуска миистерския пост, отива на борсата и детето му придобива страхотно самочувствие. Опитай, бе, Банов. Освен това си помисли какви подигравки отнасят децата на дептатите. Ама търпят, горките. Орисия, какво да правят.

И защо Банов не се замисли, как така министерския пост е повод за подигравки, а не за гордост? Чия е заслугата? Не е на децата, със сигурност.

Страстите в обществото напомнят клокоченето под повърхността на развития социализъм през далечната вече 1988 г. БКП е притеснена, защото икономиката издъхва. В соцлагера ври и кипи, появяват се дисиденти и алтернативни политически субекти. Тодор Живков изглежда непоклатим. Под повърхността на прокламираната стабилност се разказват политически вицове, а повечето българи псуват властта. На политбюро децата са в чужбина. Някои на върха усещат края, но не знаят кога точно ще се случи. Затова изнасят фирми и пари на Запад. Към загниващия капитализъм… Милиарди потънаха в сметките на по-първите другари. Малцина се опълчват на режима, но всички се надяват да падне. Затова в крайна сметка не го свалиха граждански протести, а вътрешно партиен преврат.

Подобно е положението сега. Хората роптаят, чакат радикална промяна, но ако може да я направи някой друг. Може и отвън. Най-реално е обаче срутването да стане след вътрешни крамоли и войни. Икономиката буксува, инвестиции няма, чужди фирми се изнасят. Това е важният разговор, който трябва да водим.

В скандала „Банов“ има неща, които дразнят. „Заподозреният“ автор на записите Ангел Ангелов бил изнудвал 4 години Банов. Но Банов си траел нито на прокуратурата казал, нито взел някакви други мерки. Още по-дразнеща е „новината“, че Ангелов, който от 2016 г. е вече в Министерство на образованието и там заплашвал някакъв шеф на дирекция. Но и там си траели досега. Накрая зам.-главният прокурор Гешев ще арестува Ангелов на пъпа на София и ще го натика в кауша. Той би арестувал и Елена Йончева, но го възпират предстоящите избори. В смисъл, че освен за европарламент може да се окажат и за Народно събрание.

В същото време България продължава да е последна по всички показатели за жизнен стандарт и първенец по болести, смъртност, бедност, неграмотност, корупция и пр. Това е истинската дискусия.

Кой печели от цялата тази шумотевица? Доган, естествено. Сгушен в сараите, той наблюдава сеир и чака удобен момент да прокара каквото си е наумил. Под крилото му Пеевски продължава да вилнее, а БСП и ГЕРБ не смеят дори да споменат имената им. Ето това е ИСТИНСКИЯТ СКАНДАЛ. Нещо повече – драма е, която отива към трагедия, защото е застрашено съществуването на България.

Д-р Димитър Попкутуев

frognews.bg