Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Хидрострой и Инжстрой – пътищарските фирми, които работят като фаянсаджии

uliza-baba-tonkaНяколко неща станаха ясни, след започването на мащабните ремонти на улици и булеварди във Варна. Първото е, че фирмите изпълнители – Хидрострой и Йнжстрой работят, като частник-фаянсаджия. Започват една улица, разкопават я малко, после започват втора, трета, четвърта, местят се на булевард Левски, връщат се на първата улица… и така до края на света. На фирмите не им пука, че варненци са принудени да газят в кал, да кълчат глезени по чакъл или да паднат в някоя дупка, изкопана от фирмите-фаянсаджии. Този „метод“ на работа бе приложен на улица Бенковска / там една отсечка от 300 метра бе правена близо година/, на улица баба Тонка / „захапана“ през лятото на 2018 г., в момента разкопана и изтърбушена/, на ред са втора отсечка от Бенковска, булевард Съборни и още и още улици във Варна.

Така ли се работи се питат варненци, които от години сърбат попарата на Хидрострой и Инжстрой? Още при безвремието на Кирил Йорданов двете фирми полагаха асфалт на нереално високи цени. Тогава от общината се оправдаха, че ако се докарал асфалт от другаде щяло да излезе по-скъпо. Приказки за наивници?! Кирил Йорданов дундурка Хидрострой и Инжстрой 13 години, при управлението на Борисов, ситуацията е същата. Публична тайна е, че фирма Хидрострой е сред любимите на премиера и печели обществени поръчки за стотици милиони. Но не може да смогне да изпълни всички в срок, няма достатъчно работна ръка и техника, но не отказва поръчка за трийсетина хиляди лева около Вълчи дол?! От тази алчност на ума на шефовете на Хидрострой и Инжстрой страдат варненци. Страдат и другите фирми, които не могат да припарят до улица или булевард във Варна.

Стигна се дотам, от Хидрострой да се оправдават пред премиера че за забавянето на булевард Левски е виновна общината, която се бавела с отчуждаванията на имоти. Отчуждавания, които трябваше да се направят преди 30-40 години, не 2018 г. Но това е реалността – във Варна освен монополист на тока имаме и монополисти – пътищарски фирми, на които последна грижа е комфорта на варненци. И няма земна сила, която да ги извади от пъзела.

barometar.net

На снимката – улица Баба Тонка