Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.02.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7369
GBPGBP12.2241
CHFCHF11.7247

Анкета

Доволни ли сте от темпа на работа на фирмите, които ремонтират варненските улици?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Хидрострой и Инжстрой – пътищарските фирми, които работят като фаянсаджии

uliza-baba-tonkaНяколко неща станаха ясни, след започването на мащабните ремонти на улици и булеварди във Варна. Първото е, че фирмите изпълнители – Хидрострой и Йнжстрой работят, като частник-фаянсаджия. Започват една улица, разкопават я малко, после започват втора, трета, четвърта, местят се на булевард Левски, връщат се на първата улица… и така до края на света. На фирмите не им пука, че варненци са принудени да газят в кал, да кълчат глезени по чакъл или да паднат в някоя дупка, изкопана от фирмите-фаянсаджии. Този „метод“ на работа бе приложен на улица Бенковска / там една отсечка от 300 метра бе правена близо година/, на улица баба Тонка / „захапана“ през лятото на 2018 г., в момента разкопана и изтърбушена/, на ред са втора отсечка от Бенковска, булевард Съборни и още и още улици във Варна.

Така ли се работи се питат варненци, които от години сърбат попарата на Хидрострой и Инжстрой? Още при безвремието на Кирил Йорданов двете фирми полагаха асфалт на нереално високи цени. Тогава от общината се оправдаха, че ако се докарал асфалт от другаде щяло да излезе по-скъпо. Приказки за наивници?! Кирил Йорданов дундурка Хидрострой и Инжстрой 13 години, при управлението на Борисов, ситуацията е същата. Публична тайна е, че фирма Хидрострой е сред любимите на премиера и печели обществени поръчки за стотици милиони. Но не може да смогне да изпълни всички в срок, няма достатъчно работна ръка и техника, но не отказва поръчка за трийсетина хиляди лева около Вълчи дол?! От тази алчност на ума на шефовете на Хидрострой и Инжстрой страдат варненци. Страдат и другите фирми, които не могат да припарят до улица или булевард във Варна.

Стигна се дотам, от Хидрострой да се оправдават пред премиера че за забавянето на булевард Левски е виновна общината, която се бавела с отчуждаванията на имоти. Отчуждавания, които трябваше да се направят преди 30-40 години, не 2018 г. Но това е реалността – във Варна освен монополист на тока имаме и монополисти – пътищарски фирми, на които последна грижа е комфорта на варненци. И няма земна сила, която да ги извади от пъзела.

barometar.net

На снимката – улица Баба Тонка