Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Цацаров: Гебрев е отровен с инсектицид, няма данни за „Новичок“

emilian-gebrevПри отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Цацаров обаче потвърди, че се разследва участието на руския гражданин Сергей Федотов, тъй като той е бил в България по времето на отравянето на Гебрев в края на април 2015 г. Със същите симптоми след броени дни в болница са постъпили и синът на бизнесмена и изпълнителният директор на оръжейното дружество „Емко“.

Преди две седмици седмичникът „Капитал“ първи и подробно описа случая и съмненията за отравяне на собственика на заводи за производство на оръжие с нервнопаралитично вещество и участие на ГРУ. Миналата седмица разследващите групи „Белингкат“ (Bellingcat) и „Инсайдър“ (The Insider), а „Сергей Вячеславович Федотов“ е смятан за третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тази информация беше публикувана в четвъртък от разследващите групи „Белингкат“ (Bellingcat) и „Инсайдър“ (The Insider), както и от „Дейли телеграф“.

„През последните 2 седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи отдавна“, заяви Цацаров.

Отровата е била в кафето

„На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.

На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др.

Назначени са всякакви експертизи. Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества“, разказа за първоначалното разследване Цацаров. То е спряно на 4 април 2016 г. тък като извършителят не е разкрит.

Възобновеното разследване

Разследването е възобновено пред октомври миналата година, след писмо на Гебрев до главния прокурор в което посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. След възобновяването на разследването между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая и до настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели.

Цацаров каза, че при възобновяване на разследването Гебрев за първи път е казал, че е поискано от него изследване във финландската лаборатория Verifin, което сам е заплатил. Според Цацаров заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. „В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, обясни Цацаров.

„След възобновяването на разследването на случая „Гебрев“ с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви главният прокурор, цитиран от агенция „Фокус“.

Какво се открива в България по случая „Скрипал“

Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години.

Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от летище Бургас и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през летище София, като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.

„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.

Вариант битово отравяне

След срещата при премиера днес министърът на вътрешните Младен Маринов обяви, че в пълен синхрон продължава работа за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев. Той повтори основните моменти от разследването до момента, като увери, че се е работило по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне. По думите на Маринов са били назначени и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя.