Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Владо Каролев: В България не е имало парични преводи от Венецуела

vlado_karolevВенецуелските крадци са използвали много други банки, може да са ползвали и някоя американска. Така че тази афера не е някой голям срам за България“, заключи икономистът. Този история покрай парите от Венецуела стана ясна вчера, но реално още преди седмица един от венецуелските депутати от опозицията разкри, че има данни, че са изнасяни огромни суми пари в сметки в чужбина, като сред тях присъства и България. Но не мога да обвинявам Външното ни министерство, че не беше запознато по случая, въпреки че поради този свой гаф би трябвало да има уволнени, но, както знаем, там никога няма уволнени.  Според Каролев, парични преводи от Венецуела не е имало в България.

Това сподели икономистът  в сутрешния блок на БНТ във връзка с откритите стотици милиони евро в банковата сметка на български адвокат. По думите на специалиста американските банки доминират над световната банкова система, поради което всяка една американска банка е длъжна да уведоми за всеки превод, който минава през нея съответните американски служби. Според Каролев именно по този начин американското разузнаване е информирало ДАНС за парите от Венецуела.

,,Мога да кажа, че е засилен контролът върху паричните преводи у нас. Всяка сума над 10 000 лева трябва да бъде декларирана и да бъде обяснен нейният произход. Така че не съм сигурен, че нашите служби са изпуснали нещо“, заяви Каролев и допълни, че няма как цялата ни банкова система да бъде проверена, тъй като в България ден се извършват стотици хиляди транзакции.

,,В крайна сметка нито един международен трафикант няма да си играе да превежда по-малко от 10 000 лева, смята икономистът. Накрая Владимир Каролев подчерта, че тази история едва ли ще навреди сериозно върху имиджа на страната ни. ,,Не вярвам да стане нещо особено, защото това не се е случило само в България. Венецуелските крадци са използвали много други банки, може да са ползвали и някоя американска. Така че тази афера не е някой голям срам за България“, заключи икономистът.

БГ адвокат с няколко гражданства, проверяван от Комисията по досиетата за принадлежност към ДС като кредитен милионер, е основната българска следа в аферата с изнесените стотици милиони евро от Венецуела. Информацията, че през България са били изнасяни пари от Държавната петролна компания на латиноамериканската държава, която е в процес на смяна на режима, бе пусната в Туитър от опозиционен венецуелски депутат преди няколко дни и първоначално бе опровергана от МВнР, информира epicenter.bg

В сряда обаче стана ясно, че данните са истина, като е стартирано разследване у нас, пише „Монитор“. В момента тече проверка на ДАНС със съдействието на БНБ за преводи на пари от Венецуела в Инвестбанк на Петя Славова.

Според информация от разследващите става въпрос за родения през 1950 година Цветан Цанев, който е позабравен герой на цяла редица разследвания от началото на Прехода за т.нар. „каптагонова афера“. Цанев е проверяван и от Комисията по досиетата като длъжник на Минералбанк. Принадлежност към ДС обаче не е установена.

Според неофициална информация е женен за германка. Пак германец е и дългогодишният бизнес партньор на Цанев във фирмата за превози, внос и износ „Руспетролеум“. Твърди се, че Цанев освен българско има и немско, и доминиканско гражданство, като в момента не е на територията на страната.

Според изнесената от Цацаров информация сметката, на която са били превеждани парите към адвоката, не е лична, а доверителна. По този начин титулярът й е можел да прави подсметки на своите клиенти, от които са се извършвали преводи в други страни. По-късно през деня той разкри още, че към сметката е имало цели пет подсметки.

Наличните средства във всички тях са блокирани каза главният прокурор. И допълни, че когато стане ясен целият механизъм, ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи и най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинения в пране на пари.

Председателят на комисията за контрол на службите в НС Димитър Лазаров пък уточни, че във въпросните сметки имало 60 млн. евро. Шефът на ДАНС от своя страна потвърди, че става въпрос за стотици милиони, както и че собственикът на въпросната сметка в момента не е на територията на България.

Petia-SlavovaСпоред big5.bg адвокатско дружество, регистрирано в София, е най-вероятната връзка между шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и скандалния каптагонов бос от ДС Цветан Цанев. Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър.

Именно тези дружества с управител Мартин Божанов са и основните консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова. Нещо повече, тези компании са най-доверените съветници на Славова, представлявайки банката по най-важните дела, а именно наказателното дело, по което бяха осъдени бившият изпълнителен директор на банката Владимир Владимиров и счетоводителят Петър Маринов.

Същите адвокати представляваха „Инвестбанк” във връзка със скандалния случай ДИГ-94. Нека припомним, че през 2015 година банката бе осъдена на втора инстанция да плати 1,19 млн. лева на фирмата „Диг-94” ЕООД, като съдия изпълнител бе направил запор за сумата.

Тогава обаче „Инвестбанк” оспори запора и обжалва решението във Върховния съд. БНБ с писма до съдия изпълнителя също оспори запора, като от Централната банка написаха, че изпълнението на съдебното решение ще нанесе „увреда” на „Инвестбанк” (като че ли тя е над съда и трябва да й се опрости).

И точно в този момент на съпротива срещу изплащането на дължимата сума, се оказва, че „Инвестбанк” вече е изплатила на неизвестния никому (освен на полицията) събирач на железа, регистриран за кражби – Васил Колев от кв. „Модерно предградие”. Оказа се, че Колев се е бил регистрирал с фалшиви документи като съуправител на едноличната фирмата „ДИГ-94” ЕООД. Той дори е бил вписан от Агенцията по вписвания на 13 август 2015, като още същия ден е постигнал споразумение с банката и тя му е о%анк. Принадлежност към ДС обаче не е установена.

Според неофициална информация е женен за германка. Пак германец е и дългогодишният бизнес партньор на Цанев във фирмата за превози, внос и износ „Руспетролеум“. Твърди се, че Цанев освен българско има и немско, и доминиканско гражданство, като в момента не е на територията на страната.

Според изнесената от Цацаров информация сметката, на която са били превеждани парите към адвоката, не е лична, а доверителна. По този начин титулярът й е можел да прави подсметки на своите клиенти, от които са се извършвали преводи в други страни. По-късно през деня той разкри още, че към сметката е имало цели пет подсметки.

Наличните средства във всички тях са блокирани каза главния%8