Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Младежите на СДС Варна раздадоха мартеници на жители и гости на града

marteniziЧленове на младежката организация на СДС Варна, зарадваха варненци и гости на града с мартеници, които раздадоха днес пред централата на синята партия по случай 1 март. За тяхна голяма изненада и те получиха такива от случайно преминаващите граждани. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта.[След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може да се гадае.

Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти.

Друг обичай е мартениците да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници.

„Връзването на мартеници е един от обичаните български обичаи. Той символизира и наближаващата пролет, а според поверието белите и червените конци ни дават сила. С тази инициатива искахме да изненадаме и зарадваме хората. Подарявайки този символ на българските традиции, им желаем здраве и благополучие”, сподели председателят на МСДС във Варна Георги Спасов.