Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс

izbori234Със 154 гласа депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс. Дебатите обаче преминаха в остри реплики между патриотите и ДПС от една страна, и размяна на обиди за политически проститутки между „Обединени патриоти“ и „Воля“. Нито един депутат не подкрепи държавния глава Румен Радев. Депутатите от БСП и днес не дойдоха в парламента, въпреки призива на президента да влязат в пленарната зала по време на гласуването на ветото и да го подкрепят.

За първи път вето се отхвърля с нула гласа „за“, защото БСП не се вслуша в призива на собствения си президент и така делегитимира президентската институция, обяви Тома Биков от ГЕРБ. Според него БСП вече била във фазата на деструктивност – не само по отношение на управлението, но и на собствената си партия, която се саморазрушавала. Ветото се превърна в политически инструмент не на президента, а срещу президента, при това от партията, която го подкрепя, заяви още Биков.

Той обясни, че ГЕРБ ще върне преференциите не заради БСП, а за да пресече опитите да се внуши, че иска да спечели служебно изборите. ГЕРБ ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има подкрепата на избирателите си. А БСП ще ги загуби, защото никой не иска да бъде управляван от хора, в чиито глави освен хаос, няма нищо друго, заяви още Биков.

Не прави чест на БСП да прави политика на инат и да твърди неистини. БСП няма друг полезен ход, те заиграха ва банк с излизането от парламента – единственото място, където се прави реалната политика и се гласуват законите, заяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него БСП предпочела да си решава вътрешните проблеми така.

Всеки път има политическо противопоставяне, защото се възприема правенето на правила като опит да се гарантират изборни победи в нечисти игри. Но това е извинение, което някои си търсят, за да оправдаят бъдещите си резултати от изборите, смята Цветанов. Но те няма да са на база Изборния кодекс, а на база позициите им в обществото и дезинформацията, която тиражират, категоричен бе той.

Като неформален лидер на опозиционното говорене се доказа Радев – президент, избран по правилата, за които днес твърди, че има проблеми в прозрачността на изборния процес. Той призна изборите за честни, защото ги спечели, допълни Цветанов. И обясни, че при президентските избори имаше 5000 машини и одитът доказа, че има определени дефицити при прилагането им. Затова предприели подход за постепенно въвеждане на машинното гласуване.

Цветанов напомни за аферата „Костинброд“ и т.нар. държавен преврат от 2013 г. Тогава гражданите не се поддадоха на провокация и подкрепиха ГЕРБ, допълни той.

Режисирана и добре поднесена фалшива новина е, че решенията на ЦИК не са обжалваеми, категоричен бе Цветанов и напомни, че това становище е изразено лично и от шефа на ВАС. Не можем да обвързваме преференцията с мажоритарната система, това са много различни неща, обясни шефът на групата на ГЕРБ, цитиран от 24chasa.bg