Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варна ще има безплатен интернет в централната част на града

gabrielБългарският еврокомисар Мария Габриел връчи символичен ваучер на Община Варна на стойност 15 000 евро. Това е сертификатът, с който Морската столица печели субсидия в рамките на европейската инициатива за безплатен интернет на обществени места „WIFI4EU“.

Ваучерът бе връчен днес официално на кмета на града Иван Портних, предаде репортер на ДНЕС+.
След като прие сертификата, кметът на Варна подчерта, че „Община Варна беше една от първите, които кандидатстваха по този прекрасен проект. Радвам се, че спечелихме този ваучер. Междувременно проведохме процедура по избор на изпълнител за новата безплатна Wi-Fi мрежа. В момента върви изграждането на 10 точки в централната част на града, които ще осигурят покритие от Катедралата по пешеходния ринг до входа на Морската градина и самата Морска градина до Алеята на Възрожденците.

„Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и за гостите на града, защото на база на този безплатен интернет ще могат туристите много по-лесно да използват мобилните приложения, които да им дават информация ца забележителностите, за обектите на културно-историческото ни наследство и за всички възможности, които предлага морската столица. Естествено и една прекрасна придобивка за всички варненци, които са в централната част и в емблемата на града ни – Морската градина“, каза още Иван Портних. Той благодари на Европейската комисия, която е вдъхновител на инициативата, както и на всички специалисти, които на местно ниво работят за осъществяването й. Кметът на Варна изрази надежда, че до няколко седмици мрежата ще бъде изградена и ще може да се ползва от всички. „Амбицията ни за вбъдеще е мрежата да се разраства, но се радвам, че този проект на Европейската комисия е първата стъпка в тази посока. Разбира се, Община Варна ще направи всичко възможно по различни проекти и програми в максимална степен във Варна да има безплатен интернет на повече места”, допълни Иван Портних.