Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ако булевард Левски можеше да говори…

bulevard-LevskiГоркият булевард Левски във Варна! Толкова се изписа за него след отварянето му, хиляди варненци изказаха мнение за плюсовете и минусите му. Няколко неща са безспорни: Смисълът на булеварда не е да облекчи автомобилния трафик по Владислав, Цар Освободител и Сливница – там и дядо Господ да се намеси, не може да накара шофьорите /по правило по 1 един в кола/ да ползват градски транспорт, колело или да вървят пеша. Те са втърдени, като асфалтови настилки и не искат да напуснат заветния автомобил. – Ти ли ще ми кажеш какво да правя? Ела ти да вървиш пеша 3 километра или да се возиш на автобус до Метро? Колело нямам и не обичам да карам! – са част от репликите, които ще чуете от шофьорите.

И все пак булевард Левски е в тяхна полза, не на пешеходците. По определени маршрути, той спестява време, избягва се преминаването през централната част на града. Тапата до Стадион Спартак я няма, пробивът до улица Девня, който отдавна трябваше да се направи е факт. Туристите също ще пътуват бързо от летището до комплексите, въпреки мнението на екскурзоводи, че показването на центъра на Варна е практика от години.

Времето ще покаже доколко функционален е прословутия булевард. Но е време община Варна да помисли и за пешеходците. Да довърши ремонта на подлезите, да реновира тротоарите, да оправи уличното осветление по малките улици. Да започне кампания, която да накара шофьорите да слязат от колите, с които са се сраснали.

Въздухът във Варна е ужасен!!! Не го ли разбират единичните шофьори това? Толкова тежък мързел ли ги е налегнал, че не могат да вървят пеша или да ползват автобус?

Трудно се променя психиката ни. Трябва да минат години, за да заприлича Варна на европейски град. Зелен, с чист въздух, хиляди велосипедисти, които отиват на работа и малко коли. Но някой от управниците ни трябва да даде пример. Да отиде на работа с колело. Да видят варненци, че един властимащ е слязъл от служебната си лимузина…Кой ли ще е този варненски политик, който ще го направи пръв?

Иво Югов

barometar.net