Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ако булевард Левски можеше да говори…

bulevard-LevskiГоркият булевард Левски във Варна! Толкова се изписа за него след отварянето му, хиляди варненци изказаха мнение за плюсовете и минусите му. Няколко неща са безспорни: Смисълът на булеварда не е да облекчи автомобилния трафик по Владислав, Цар Освободител и Сливница – там и дядо Господ да се намеси, не може да накара шофьорите /по правило по 1 един в кола/ да ползват градски транспорт, колело или да вървят пеша. Те са втърдени, като асфалтови настилки и не искат да напуснат заветния автомобил. – Ти ли ще ми кажеш какво да правя? Ела ти да вървиш пеша 3 километра или да се возиш на автобус до Метро? Колело нямам и не обичам да карам! – са част от репликите, които ще чуете от шофьорите.

И все пак булевард Левски е в тяхна полза, не на пешеходците. По определени маршрути, той спестява време, избягва се преминаването през централната част на града. Тапата до Стадион Спартак я няма, пробивът до улица Девня, който отдавна трябваше да се направи е факт. Туристите също ще пътуват бързо от летището до комплексите, въпреки мнението на екскурзоводи, че показването на центъра на Варна е практика от години.

Времето ще покаже доколко функционален е прословутия булевард. Но е време община Варна да помисли и за пешеходците. Да довърши ремонта на подлезите, да реновира тротоарите, да оправи уличното осветление по малките улици. Да започне кампания, която да накара шофьорите да слязат от колите, с които са се сраснали.

Въздухът във Варна е ужасен!!! Не го ли разбират единичните шофьори това? Толкова тежък мързел ли ги е налегнал, че не могат да вървят пеша или да ползват автобус?

Трудно се променя психиката ни. Трябва да минат години, за да заприлича Варна на европейски град. Зелен, с чист въздух, хиляди велосипедисти, които отиват на работа и малко коли. Но някой от управниците ни трябва да даде пример. Да отиде на работа с колело. Да видят варненци, че един властимащ е слязъл от служебната си лимузина…Кой ли ще е този варненски политик, който ще го направи пръв?

Иво Югов

barometar.net