Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Разчистиха джунглата около уникалната базилика на ул. „Хан Крум“

bazilika-han-krumДжунглата, погълнала уникалната базилика на ул. „Хран Крум“ във Варна, е разчистена, видя репортер на Varna24.bg. Работата е свършена от служители на кметство „Одесос“ след сигнал на РИМ-Варна, сподели за медията ни директорът на музея Игор Лазаренко. Той допълни, че се обмисля в перспектива мястото с археологическите си дадености да бъде превърнато в Музей на християнското изкуство. За целта обаче трябва да се задейства малко по-експедитивно документалното оформяне на нещата. Очаква се теренът да се сдобие с ПУП, който да очертае границите на имота. След одобрението на ПУП-а ще се започне проектиране и ще се кандидатства за финансиране по европроекти.

От 2016 г. паметникът на културата с национално значение е поверен на грижите на Община Варна и тя има правомощията да се разпорежда с него, допълни Игор Лазаренко. Според историците, намиращите се на ул. „Хан Крум“ във Варна руини са богато наследство от най-големият и представителен раннохристянски храм в района на Варна с впечатляващи и днес размери.

Сгушена между жилищни сгради, базиликата дълги години беше оградена с ръждясали ламарини и потънала в саморасла зеленина, цветя, смокини и храсти. Така тя оставаше скрита от погледа на варненци и гостите на града.

Ето какво разказва историята за обекта: На територията на Одесос, днешна Варна, са открити около 10 римо-византийски базилики. Особено голям интерес представлява комплексът от три базилики открит на ул. „Хан Крум“, строени последователно една над друга през периода IV-VI век.

Археологическите проучвания на този важен раннохристиянски център продължават над 30 години и са свързани с работата на изтъкнатите български археолози ст.н.с., д-р Димитър Димитров, проф.Михаил Лазаров и н.с. Александър Минчев. Базиликата е най-просторната в региона на Варна, като размерите й са 40 на 16 метра.

Най-ранната базилика е построена в началото на V век и е била със силно скъсени пропорции (т.е по- широка от колкото дълга) и с една абсида. Просъществува само няколко деситилетия, вероятно е разрушена от заметресение. Притежавала е богата вътрешна украса от подови и стенни мозайки, стенописи и вътрешна архитектура от разноцветен мрамор. Богатството на украсата й подсказва, че това е била може би епископска църква на Одесос.

За построената на нейно място базилика това е сигурно. Построена е в първата половина на V век и е просъществувала 50-60 години. Тя е по-голяма, трикорабна, с два притвора. Изобразените върху мозайките й символи на ранното християнство са незабравими – пауни, цветя, птици.

След няколко деситилетия върху руините й е построена нова базилика, като колонадата от втория период е заместена от масивни стени, построени с преизползвани квадри от градската защитна стена на Варна. Тя е била със същия план като на втората базилика, но с мраморен под и вероятно е разрушена при превземането на града от славяните в 614 година.

Мозайките са изпълнени с разноцветни мраморни, глинени и стъклени кубчета, те са два вида с геометрични мотиви и с фигурални пана, представляващи различни християнски символи. По време на разкопките освен мозайките са открити и крипта под нивото на мозайките, в която има реликварий с капаче, изработен от цял къс алабастър, в който са се съдържали части от костици на неизвестна млада светица. Намерени са и медни монети от IV и V век, като най-късната е от 455г. и е на Петроний Максимус. Тези мозайки и находки открити на ул.“Хан Крум“ показват, че за два века това място е било най-важният християнски център на Одесос

Находките са пренесени в Археологическия музей, там се намират и част от мозайките. Към днешна дата пространството, където е разположена базиликата е заключено между жилищни кооперации със свободен достъп.

Пламена Николова

Снимка – varna24.bg