Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът на Варна участва в работна среща за подготовката на летния сезон

sreshta3.jpgКметът на Варна Иван Портних участва в работна среща за подготовката на летния сезон, организирана от Министерството на туризма. В дискусията участваха вицепремиерът Марияна Николова, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, областният управител Стоян Пасев, представители на контролните органи, местната власт и туристическия бизнес.

„Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, за да гарантираме на българските и чуждестранните туристи услуга с много добро качество. Подготвяме редица инициативи заедно с представителите на местната власт и бизнеса и се надявам да успеем да запазим отличните резултати от миналия сезон“, каза пред представители на медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

Кметът Иван Портних обяви, че регионът е готов за летния сезон и благодари на правителството за подкрепата при реализацията на редица ключови инфраструктурни проекти.

Тази година Министерството на туризма стартира нова инициатива по Черноморието – „Денят за Вас“. Идеята е в един ден в периода от 15-ти юни до 8-ми септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да бъдат с вход свободен. Очакванията са да бъдат привлечени повече посетители към културно-историческите забележителности и към атракциите в района.

Николина Ангелкова прогнозира известни спадове на германския пазар. „Предприели сме редица мерки и следим заедно с бранша какво се случва, така че да се опитаме да компенсираме от други пазари. Спадът от пазар Русия към момента е намалял доста спрямо прогнозите от началото на годината. Надявам се с инициативите, които сме предприели предимно от двустранен характер с Германия и Русия, да успеем да достигнем нивата от миналата година“, каза министърът.

Тя съобщи още, че екипът й разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети през организирания туризъм. Не говоря за субсидиране, а за търсене на механизми, каквито предлагат Гърция, Испания, Кипър и Хърватска. Надявам се до месец докладът на международния консултант, с който работим, да бъде готов и да го предложим за обществено обсъждане. Това ще ни позволи да привлечем допълнително полети за летищата във Варна и Бургас. Николина Ангелкова обяви отчетлив ръст към момента при пазар Украйна – с 50%. Великобритания – с 19%, Израел, Чехия, Полша, Франция. Надяваме се това да компенсира спада от Германия и Русия, каза тя.

live.varna.bg
.