Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ТИМ с една от най-ниските оферти за летище София

letishte-sofiaВсички пет кандидати са допуснати в участието за придобиване на концесията на летище „София“. Toва стана ясно при отварянето на офертите за концесията на летище „София“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Сред тях са Консорицум „Витоша“, Консорциум „Софткънект“, „ССБ София Еърпорт“, Консорциум между „Еърпорт Де Пари“ ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг“ А. Ш. и „Фрапорт България“. Фрапорт е оператор на двете черноморски летища Варна и Бургас. Дружеството има 60% участие в дружеството концесионер „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ с партньор компания от групата на „Химимпорт“, част от ТИМ.

Транспортният министър Росен Желязков откри заседанието за концесията в качеството си на модератор и заяви, че процедурата на летище „София“ е по реда на Закона за концесиите. По думите му концесията на летището е една сравнително нова процедура, в нея участниците подават заявления и оферти, които са разгледани в първата фаза от комисията.

Комисията се състои от членове, наблюдатели и консултанти, а председател е заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Оценяването на кандидатите е дълъг и сложен процес, защото характеристиките на участниците налага сериозна експертна оценка. Цялата документация е в защитени сейфове под 24-часово видеонаблюдение, както и сървърите, върху които се записва видеонаблюдението.

Само обвързващите оферти са на хартия.

Желязков пожела успех на всички участници и вярва, че състезанието за концесията на летище „София“ ще бъде много силно и ще се избере най-добрият концесионер, с оглед всички интереси.

Победителят ще получи летище „София“ за срок от 35 години. Очаква се от концесията държавата да спечели над 2 милиарда лева. Кандидатите трябва да построят нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика.

От бъдещия стопанин се иска да разшири Терминал 2, да направи проучване и при необходимост да построи втора писта, информира news.bg

Ето и самите оферти:

Консорциум „Витоша“ – близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение;
Консорциум SofConnect – 24.5 милиона евро годишно;
Консорциум „ССБ София Еърпорт ДжейВи“ – 26 милиона и 50 000 евро годишно;
„Фрапорт България“ ЕАД – 21 милиона евро годишно;
Консорциум между „Еърпорт Де Пари“ ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг“ А. Ш. – 32 824 000 евро годишно.