Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.10.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7730
GBPGBP12.2229
CHFCHF11.7807

Анкета

Кой ще спечели кметските избори във Варна?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ТИМ с една от най-ниските оферти за летище София

letishte-sofiaВсички пет кандидати са допуснати в участието за придобиване на концесията на летище „София“. Toва стана ясно при отварянето на офертите за концесията на летище „София“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Сред тях са Консорицум „Витоша“, Консорциум „Софткънект“, „ССБ София Еърпорт“, Консорциум между „Еърпорт Де Пари“ ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг“ А. Ш. и „Фрапорт България“. Фрапорт е оператор на двете черноморски летища Варна и Бургас. Дружеството има 60% участие в дружеството концесионер „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ с партньор компания от групата на „Химимпорт“, част от ТИМ.

Транспортният министър Росен Желязков откри заседанието за концесията в качеството си на модератор и заяви, че процедурата на летище „София“ е по реда на Закона за концесиите. По думите му концесията на летището е една сравнително нова процедура, в нея участниците подават заявления и оферти, които са разгледани в първата фаза от комисията.

Комисията се състои от членове, наблюдатели и консултанти, а председател е заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Оценяването на кандидатите е дълъг и сложен процес, защото характеристиките на участниците налага сериозна експертна оценка. Цялата документация е в защитени сейфове под 24-часово видеонаблюдение, както и сървърите, върху които се записва видеонаблюдението.

Само обвързващите оферти са на хартия.

Желязков пожела успех на всички участници и вярва, че състезанието за концесията на летище „София“ ще бъде много силно и ще се избере най-добрият концесионер, с оглед всички интереси.

Победителят ще получи летище „София“ за срок от 35 години. Очаква се от концесията държавата да спечели над 2 милиарда лева. Кандидатите трябва да построят нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика.

От бъдещия стопанин се иска да разшири Терминал 2, да направи проучване и при необходимост да построи втора писта, информира news.bg

Ето и самите оферти:

Консорциум „Витоша“ – близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение;
Консорциум SofConnect – 24.5 милиона евро годишно;
Консорциум „ССБ София Еърпорт ДжейВи“ – 26 милиона и 50 000 евро годишно;
„Фрапорт България“ ЕАД – 21 милиона евро годишно;
Консорциум между „Еърпорт Де Пари“ ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг“ А. Ш. – 32 824 000 евро годишно.