Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ще последва ли някой примера на младотурците, преди Пеевски да съсипе и ДПС?

Peevski-OhranaДоган е уплашен, както никога досега. Поставянето на Пеевски втори в евролистата на ДПС взриви крепости на движението. Гневни гласове се чуват в Кърджали, Шумен, Делиормана, Благоевград… Масло в огъня наля евролистата за предстоящите избори. На избираемите места са хора на Пеевски и самият той. След тях няколко млади за цвят. От централата разпространиха обръщение на почетния председател, н което той се извинява и оправдава. Няма и следа от философските главоблъсканици, с които ни „даряваше“ досега. Опитът чрез невзрачното: „Каузата на ДПС е твърде голяма, за да си позволим лукса да се борим помежду си и да спъваме развитието на младите хора да живеят по-свободни в един по-добър свят, който те имат куража да изградят за себе си. Този избор на визия за развитие е техен. И ако искаме да имаме европейски път на развитие, ние трябва да ги подкрепим и насърчим!“ да се търси извинение за наглостта е обречен.

Доган бе дотук. Пеевски го е пуснал „по пързалката“. „Златното момче“, което удари вероломно своя бизнес учител Василев и банката му, сега ще види сметката на политическия си гуру.

ДПС отглежда млада гвардия много старателно от години. Но на бодрата смяна трябва някой да обясни, че е справедливо едни хора тук да копаят тютюн, който се изкупува на безценица или въобще не се изкупува, а Пеевски да се „поти“ в палатите си в Дубай. Да им обясни също как се печелят милиони от цигарена контрабанда, финансиране на терористични групировки, заграбване на чужд бизнес, рекет и задкулисни сделки.

Самият Доган дължи отговори как е придобил ТЕЦ „Варна“ и пристанището към него за жълти стотинки, квотите за „студен резерв“ и Боянските сараи.

Досега ДПС се командваше от сараите и х-л „Берлин“, но напоследък това все повече дразни обикновените членове и симпатизанти. Още повече ги ядосва, че изтъняващото доверие към ръководството на партията се компенсира с цигански гласове.

Призивите да се дава път на младите е реакция на уплашен човек, който усеща, че губи контрол над кораба. Водач на евролистата е лидерът Мустафа Карадайъ, който е замесен в скандал с къщи за гости, бизнеси и сделки с европари на негови роднини в родното му Борино. За стотици хиляди става дума.

Втори е Делян Пеевски – емблемата на модела #Кой, считан от мнозина за мафиотски. Като депутат, избран от гласоподаватели на ДПС Пеевски не стъпва в парламента. Нямат чет скандалите, в които името му е замесено. Беше зам.-министър и отговаряше за Държавния резерв, когато същият този резерв бе източван брутално. Да не говорим за контрабандата на цигари, докладите на турските служби и посветените на него разследвания в САЩ по законите РИКО и „Магнитски“… Той ли е примерът за младите в ДПС? Ашколсун, Доган ага!

На четвъртото място е Искра Михайлова-Копарова. Бе министър в злополучния кабинет „Орешарски“. Съпруга на Станислав Копаров, който до 2003 г. ръководи Държавния резерв, откъдето е уволнен. Срещу него се водят няколко наказателни производства.

В листата има и млади хора, но съмненията, че са от „квотата“ на Пеевски и вече са усвоили чалъмите на босовете все повече се засилват. А може и да са в ролята на марионетки.

Младите със сигурност са наясно с тези дребни особености, които влияят на тяхното кариерно издигане. Задкулисието винаги е имало нужда от параван, за да върти спокойно ролетката отзад. Младите са етикетът с рози, лепнат на съд с екскременти…

Жалко, че толкова свестни хора в ДПС си мълчат и превиват гръб пред хора, които са превърнали движението в златна мина за себе си и в плашило за обществото.

Положението е барутно. Всички искат да се разграничат от Пеевски, но ги е страх да го направят. Дали заради компромати, с които ги държи или заради общ бизнес – все едно. Зависимостите са оголени жици, по които протича смъртоносен ток. Брюксел и Вашингтон дават ясно да се разбере, че търпението им е изчерпано. Пеевски обаче няма намерение да отстъпва, защото знае, че веднага ще бъде хвърлен на същите прокурори, които е съветвал как се неутрализира „заплаха“. Те биха се постарали върху него с удоволствие, защото хем ги е страх, хем искат да си отмъстят за преживени унижения.

Милионерът кандидат за евродепутат ще опита да присвои активите на ДПС и Доган, както направи с тези на КТБ. Дали обаче ще му помогнат и този път висши прокурори, Специализираните съд и прокуратура, МВР, ДАНС, НАП, КПКОНПИ и свинските медии – не е съвсем сигурно. Всяка коза за свой крак.

Ако движението загуби третото място на евроизборите, всички ще са наясно, че е заради присъствието на Пеевски в листата, но ще се потърси виновник, който да понесе вината. Може Пеевски да реши, че това е Доган и да му скрои преврат. А може да стане обратното, ако почетният председател е съхранил някакви сили.

Най-добре ще е обаче по примера на младотурците истинските депесари да изхвърлят мършата от стадото и да сложат точка на безконтролната власт на дуета Доган-Пеевски. И понеже звучи невероятно, много е възможно да се случи.

Юлиан Бекиров

frognews.bg