Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Варна празнува под дъжда 24 май

24maiВъпреки дъждовното време стотици хиляди варненци се включиха в празничното шествие по повод 24 май във Варна, предаде репортер на Varna24.bg. И тази година церемонията беше вълнуваща и трогателна и предизвика сълзи от вълнение в очите на много варненци. 110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции се включиха в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Денят започна малко след 9 часа с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ беше издигнат българският флаг, след което бе изпълнена фолклорна композиция, с участието на състави от основни и висши училища.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ тръгна празничното шествие, което традиционно се поведе от ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Следваха училищата – носители на „Награда Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи – Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, ОУ „Захари Стоянов“ и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“. Във връзка с титлата „Варна – Европейски град на спорта – 2019“ тази година бе сформиран и блок на спортните клубове. По бул. „Вл. Варненчик“ бяха разположени всички блокове на детските градини.

За първи път шествието се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете продължиха по бул. „Осми Приморски полк“, а друга – по бул. „Сливница“. В 11 ч. пред входа на Морската градина започна концерт под мотото „Да поиграем на празника“ на фолклорен ансамбъл „Варна“. Организатор на събитията са дирекциите „Образованите“, „Култура и духовно развитие“ и спорт“ към Община Варна.

Снимка – varna24.bg