Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Ирина Делчева /Гергьовден/: Само силен десен съюз може да доведе до победата на евроизборите

irina-delchevaинтервю с Ирина Делчева, областен координатор на „Движение Гергьовден” във Варна

– Г-жо Делчева, защо предпочетохте да сте част от съюза на ГЕРБ и СДС в евроизборите, след като социолози дълго време прогнозираха преднина на БСП?

– ПП „Движение Гергьовден” е създадена и работи повече от 22 г. начело с нейния почетен председател Любен Дилов -син. Връзката и със СДС е още от 2005 г., когато двете партии заедно, обединени в съюза ОДС, участваха в 40-то Народно събрание. Решението за подкрепа на съюза ГЕРБ-СДС за евроизборите 2019 е взето като национално решение на партията. Освен това на варненска територия нямаме причина ние да не работим заедно и да не подкрепим общата листа на двете десни партии ГЕРБ-СДС. Листата с номер 12 в интегралната бюлетина е с най-изявени имена, с най-подготвените кадри, доказали се в евроструктурите с компетентност и отдаденост на важни за България и за Европа каузи. Убедена съм, че всички депутати от тази листа като част от ЕНП ще работят, за да няма Европа на две скорости, за преодоляване на неравенствата, за единни стандарти в целия ЕС.

– Как оценявате сътрудничеството във Варна на СДС, „Движение Гергьовден” и Съюз „ДВ на репресираните” за вота на 26 май?

– Чудесна колаборация между местните структури на партиите, стройна координация по районните щабове и в общинския предизборен щаб. Реализирахме много общи инициативи, включително и срещата на 18 май с двамата кандидати на СДС в общата листа с ГЕРБ г-н Александър Йорданов и организационния секретар на СДС Илия Лазаров. Активистите на „Гергьовден” и нашите симпатизанти, районните ни отговорници работят много координирано с актива на СДС и са ангажирани пряко с предизборната кампания.

– Защо според Вас е толкова важно да се гласува за Европейски парламент?

– Защото всички ние, отговорните десни хора знаем, че възможностите, които дава Европа както за регионите, така и за секторните политики на страната, са жизнено важни за нас като една от най-новите членки на съюза. Всички варненци виждаме каква е промяната на града ни в последните години, и каква огромна част от тази промяна беше постигната с подкрепата на европейски програми и проекти. Наред с това Европа е пред едно от най-сериозните си изпитания може би от самото си създаване – дезинтеграционните процеси, довели до Брекзит, както и заради възхода на популистки и националистически партии и движения.

– Този десен проект ГЕРБ-СДС-„Движение Гергьовден”- Съюз”ДВ на репресираните” носи ли потенциал за бъдещи общи действия?

– Да, виждам в него потенциал за сътрудничество, а може би дори и коалиционен съюз за предстоящите през есента местни избори. Аргументи за това са в общите ценности, идеи и възгледи между тези десни партии. На второ място – в най новата ни история, в историята на прехода, стабилността и най-значимите успехи на страната са били в периоди, в които управляват съюзи от десни партии а не еднолично партийно управление. И не на последно място – аргумент за дясно обединение е реваншизмът и агресивността на партийното ръководство на БСП. В Гергьовден мислим, че само силен десен съюз може да спре похода на БСП към власта в страната и в Европа.