Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Руските власти изфабрикували уликите срещу Голунов, надигна се вълна от възмущение

golunovРуските власти са фалшифицирали улики срещу разследващият журналист Иван Голунов от опозиционното издание „Медуза“, който беше задържан на 6 юни, става ясно от публикации в руските медии. Срещу него бяха повдигнати обвинения за търговия с наркотици в големи размери. Московската полиция разпространи 8 снимки от нарколаборатория, за която твърдеше, че се намира в дома на Голунов. След това обаче колеги и приятели на журналиста започнаха да публикуват снимки от истинското му жилище и стана ясно, че фотосите на полицията са фалшификация.

В отговор властите заявиха, че са снимали на друго място, но били свързани с Голунов, а след това признаха, че нямат нищо общо с него и се оправдаха, че е „станало объркване“.

Полицията твърди, че в раницата му са намерени 3.65 грама N-метилефедрон, а в жилището му – 6.42 грама вещество, съдържащо кокаин.

Радио „Свободна Европа“ съобщава, че след задържането на журналиста в продължение на денонощие не му е позволявано да се свърже с близките си и да потърси адвокат, както и че е бил подложен на насилие.

През неделния ден продължиха акциите в негова подкрепа на различни места в Москва. Те са организирани от обществени организации, журналисти и граждани. Колегите и приятелите на Голунов заявиха, че ще протестират всеки ден пред вътрешното министерство докато обвиненията не бъдат свалени и той не бъде освободен.

Над 6000 журналисти подписаха отворено писмо до вътрешното министерство, прокуратурата и следствения комитет с искане за незабавното освобождаване на Голунов. Същевременно петицията в негова подкрепа на сайта change.org вече е подписана от над 127 хиляди души.

В неделния ден се проведоха протести и пред посолствата на Русия в Берлин и Париж.

Трите водещи делови издания в Русия „Ведомости“, „РБК“ и „Комерсант“ в понеделник излизат с обложки „Аз съм Иван Голунов“.

Изданието „Медуза“ продължава да публикува видеообръщения в подкрепа на Иван Голунов, които записват известни публични личности и творци от различни изкуства.

Издателката на „Медуза“ Галина Тимченко определи като безпрецедентна вълната на солидарност с арестувания журналист.

Същевременно в контролираните от Кремъл медии започна кампания по неговото дискредитиране. Държавният ТВ канал „Русия 24“ обяви, че при ареста Голунов е бил пиян, като показа документ от медицинско заключение. В самия документ обаче се казва, че „не са открити признаци, въз основа на които да се предположи, че е бил в състояние на алкохолно опиянение“.

Междувременно токсикологичната експертиза показа, че в кръвта на журналиста няма следи от наркотици. По думите на сътрудника на руското здравно министерство Евгений Брюн, изследването е проведено с „различни методи“.

Самият Голунов заяви, че полицаите са подхвърлили „намерените“ наркотици, за да могат да го арестуват. Той смята, че преследването срещу него е свързано с разкрития за погребалния бизнес, които е смятал да публикува. Разкритията уличават високопоставени служители на Федералната служба за сигурност – приемник на КГБ. В медиите се появиха имената на шефа на московската структура на ФСБ генерал-полковник Алексей Дорофеев и неговия помощник подполковник Марат Медоев.

Главният редактор на „Медуза“ Иван Колпаков съобщи, че през последните 13 месеца Голунов е получавал заплахи от „героите“ на разследването му. Той е успял да предаде текста за публикуване няколко часа преди да бъде арестуван.

В събота вечерта пред съда, където се разглеждаше неговата мярка за неотклонение, се събраха стотици московчани. В много други градове също се проведоха протестни акции.

Съдът реши да го постави под домашен арест до 7 август. Появиха се коментари, че това е сравнително лека мярка за обвинен в търговия с наркотици и че причина за решението на съда е бурната обществена реакция.

Междувременно руските медии отбелязват, че по търсения в Гугъл в руския сегмент на мрежата Голунов вече има по-голяма популярност от президента на Русия Владимир Путин, съобщава news.bg