Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Румен Христов: Ще се търси обединение на десните срещу левите формации за местните избори

rumen-hristovРумен Христов, председател на СДС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Конгреса на БСП

Беновска покани гостите си Карлос Контрера и Румен Хрисов и обяви темата на разговора им – ГЕРБ печели или губи от коалициите? Тя поясни, че по различни начини и поводи те се намират в отношения с ГЕРБ. Тя се обърна към него с въпрос за днешния конгрес на БСП – „Какво се случи днес? Защо Корнелия Нинова си унищожи оставката и сервира на Борисов цялата власт, всички бъдещи победи на всички следващи избори?“ Той отговори, че нищо не се е случило и не е разбрал имаме ли или нямаме оставка. Според него това е добре за десницата, защото лидерът на БСП е много шумен и заядлив и сплотява редиците. Румен Христов направи справка, че за последните 75 години България е била управлявана 15-20 години от десни и дясно-центристки формации. „Има нужда от по-дълго управление България от десница“, заяви той и подчерта, че в БСП не се е случило социалдемократизирането, което е трябвало да стане. Г-н Христов допълни, че те трябва да останат още известно време в опозиция и това е добре за България.

Беновска попита дали това не означава, че БСП е вдигнала полите и се е предала, защото Нинова е осъзнала, че в тази обстановка в партията и обществено настроение няма да спечелят местни избори и това ще постави нейните закани на карта, че ще стане министър-председател. Румен Христов заяви, че е друга тема дали ще стане министър-председател и дали левицата трябва да има такъв. Според него те не са се отказали и ще има реваншизъм на местните избори. Той припомни, че БСП нямат областен град, който да се управлява от тях. Беновска отговори, че в Ямбол и Плевен са се изравнили по резултати с ГЕРБ, гостът й поясни, че говори към настоящия момент. Румен Христов допълни, че ако БСП спечелят в някои от тези градове, това ще бъде за тях пробив. Според него след като са загубили миналите избори и нямат областен кмет, на тези ако спечелят в някои градове и го обявят за победа, това не е така.

Коалиция с ГЕРБ

Безспорно големият принос е на голямата партия“ – каза г-н Христов, но отбеляза и приноса на СДС, които имат около 19 хиляди преференции, без да са работили целенасочено за тях. Той каза, че според социолозите техният принос е 60-70 хиляди гласа, което е големият остатък, който прави един мандат. Гостът заяви, че ако не са се явили заедно, са щели да разделят десните гласове и за десницата е било добре вслушването в писмото на Жозеф Дол подписването на споразумението. От казаното от Румен Христов стана ясно, че в петък са имали Национален съвет, на който са обсъждали как да се явят на местните избори. Решението им е, че имат свобода за това как да се явяват и е вероятно на много места да постигнат споразумение с ГЕРБ. „Да не се превърнете вие във вторите реформатори, които ще вземете да се кандидатирате за София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Бургас?“, попита Беновска. Румен Христов смята, че на много места ще постигнат договореност и отрече това. Той допълни, че в по-малки общини имат добри отношения в ВМРО и няма лошо да бъдат заедно, макар че те са били в коалиция преди години. „Най-вероятно ще се получи нещо като блоково гласуване на есен. Най-вероятно ще се търси обединение на десните формации срещу левите формации.“, заяви Румен Христов. Беновска попита дали това означава издигане на кмет на ГЕРБ и списъка на общинските съветници да е попълнен с представители на коалиционните им партньори в по-големите места. Събеседникът й каза, че е вероятно да има места, в които ще има кмет, подкрепен от ГЕРБ и СДС и листи, подкрепени от двете партии, а на други места ще има кмет, подкрепен от ГЕРБ и СДС, но отделни листи за общински съветници, където имат по-голям потенциал.

barometar.net