Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как Атракционната зона до Морска гара стана сборище на кръчми

atrakziomnna-zonaВ края на 2014 г., общинската управа на Варна презентира 3D визуализации на част от идейния проект за отваряне на зоната от Морска гара. В така наречената Атракционна зона, собственост на Пристанище Варна трябваше да има игрище за минифутбол, игрище на открито за баскетбол, спортна площадка за фитнес на открито с максимален капацитет – 40 ползватели, спортна площадка за Скейт парк с 25 ползватели, обезопасен специализиран атракцион за подрастващи с уреди на морска тематика, – временна амфитеатрална тибуна, с изгледна площадка и вградени наклонени стени за катерене с прибилизителен капацитет – 650 места и други. За съжаление, това не се случи! Пристанище Варна отдаде площите за заведения, дискотеки и днес Атракционната зона е копие на Алея първа. Силна музика, мирис на кебапчета, кръчми бълващи чалга – това не е място за разходка и релакс, а сборище на кръчми.

През 2014 г. вapнeнcĸитe oбщинcĸи cъвeтници пoдĸpeпиxa eдинoдyшнo пpeдлoжeниeтo нa ĸмeтa нa гpaдa Ивaн Πopтниx зa cтapтиpaнe нa пpoцeдypa зa oтдaвaнe зa бeзвъзмeзднo пoлзвaнe нa oбщинaтa нa чacт oт пpиcтaнищe Bapнa – изтoĸ.

В сайта на община Варна visit.varna.bg, Атракционната зона е презентирана така: През 2016 г. беше обособената нова „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, с площ от 27 дка, част от прилежащата зона на Пристанище „Варна-Изток“. В партньорство между Община Варна и Пристанище Варна пространството беше tavernaсоциализирано и превърнато в атракционна пешеходна алея, до която свободен достъп имат варненци и гостите на града. През последните месеци именно там започнаха да се организират мащабни културни и спортни събития – като празника на града, международната регата „Tall Ships“, „FUNCITY+“ и др. Така първото впечатление на туристите, които пристигат във Варна по море, вече е приветливата зона, облагородена с пейки, цветя, палмови дървета и уютни кафенета. В района има обособен паркинг, който улеснява туроператорите на круизни кораби и посетителите с коли.

На кого да вярваме – на очите си или на тази информация?

На снимката – как трябваше да изглежда Атракционната зона до Морска гара

и как изглежда сега – с таверни, кръчми, дискотеки и барове.

barometar.net